Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΓΕΡΝΑ ΠΡΟΩΡΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ (Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ).

Άρθρο της  Χρυσούλας  ΚΑΤΣΑΡΟΥ στην εφημερίδα ‘’ΕΘΝΟΣ΄΄(8-8-2016)
Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ , ΕΙΔΙΚΑ  ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ,ΕΧΕΙ  ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ  ΔΕΚΑΕΤΙΑ  ΤΟΥ 1980
Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου, όμως αυτός  του παχύσαρκου δείχνει πιο γηρασμένος από κάποιου συνομήλικου του , που έχει κανονικό σωματικό βάρος. 

Δέκα χρόνια πιο γερασμένοι δείχνουν οι εγκέφαλοι των υπέρβαρων σε σχέση με αυτούς,  που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα  με έρευνα  επιστημονικής ομάδας  του Πανεπιστημίου  του Κέμπριτζ. Συγκεκριμένα , από τη μέση ηλικία  και μετά,  οι εγκέφαλοι των παχύσαρκων  ανθρώπων  εμφανίζουν διαφορές  σε σχέση με των αδυνάτων  συνομηλίκων τους, κυρίως έχοντας μικρότερο όγκο λευκής ουσίας , με συνέπεια να δείχνουν κατά μέσον όρο δέκα χρόνια πιο γερασμένοι.
Η λευκή ουσία  είναι ο ιστός , αποτελούμενος  από νευρικές  ίνες, που συνδέει μεταξύ τους  τις διάφορες περιοχές  του εγκεφάλου, επιτρέποντας  τη μεταφορά των πληροφοριών. Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται φυσιολογικά με το πέρασμα  του χρόνου, αλλά η παχυσαρκία φαίνεται πως γερνά  πρόωρα τον εγκέφαλο. Έτσι ένας πενηντάρης υπέρβαρος διαθέτει τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου 60 ετών. 
Η επιστημονική ομάδα από το Κέντρο Γήρανσης και Νευροεπιστημών  του Κέμπριτζ  κατέληξε  σε αυτή τη διαπίστωση μελετώντας με μαγνητική τομογραφία τους εγκεφάλους 473 ανθρώπων ηλικίας από είκοσι έως 87 ετών, αφού προηγουμένως  κατέταξε τους εθελοντές  σε δύο κατηγορίες: λεπτούς και υπέρβαρους.
Οι τομογραφίες έδειξαν ότι μια φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας , η μείωση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, ήταν πιο μεγάλη στους συμμετέχοντες με περιττά κιλά .Μάλιστα ο μέσος υπέρβαρος  50άρης είχε εγκέφαλο σαν κι αυτόν που είχε ο μέσος φυσιολογικού  βάρους  60άρης.  Η διαφορά  στη λευκή  ουσία αδύνατων-υπέρβαρων  συμμετεχόντων ήταν  εμφανής  από τη μέση ηλικία και μετά, γεγονός που σημαίνει  ότι ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος  κατ΄αυτήν  την ηλικία. 
Ωστόσο , όπως επισημαίνουν  οι επιστήμονες, δεν καταγράφηκε καμία  διαφορά  στην επιτυχία των δύο ομάδων  στα τεστ γνώσης και αντίληψης .  Γι’ αυτό  οι επιστήμονες  πιστεύουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν  την εξέλιξη  της υγείας αυτών των ανθρώπων , προκειμένου να διαπιστώσουν,  ποιοι θα εμφανίσουν  γεροντική άνοια  ή άλλες  νευροεκφυλιστικές νόσους.
Η αναζήτηση.
Επίσης , η Δρ  Ρόναν επισημαίνει  ότι επί του παρόντος δεν είναι γνωστό  αν η παχυσαρκία επηρεάζει τον εγκέφαλο ή αν συμβαίνει το αντίθετο. « Η παχυσαρκία είναι μια εξαιρετικά  πολύπλοκη κατάσταση  και γνωρίζουμε  πολλά πράγματα για τις συνέπειες που έχει για το σώμα. Τι, όμως, προκαλέι στον εγκέφαλο; Μόλις τώρα αρχίζουμε  να αποκωδικοποιούμε αυτούς τους μηχανισμούς και να κατανοούμε τι συμβαίνει» εξηγεί.
Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα  στον τομέα της υγείας , αφού η συχνότητα της , ειδικά στην Ευρώπη, έχει τριπλασιαστεί  από τη δεκαετία του 1980, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να πλήξει  μέχρι και έναν στους δύο Ευρωπαίους. Θεωρείται υπεύθυνη  - ή-  σχετιζόμενη για το 10-13%  των θανάτων στις διάφορες περιοχές της Ευρώπης  και ως ιατρικό πρόβλημα απορροφά το 2-8% των δαπανών για την Υγεία στην Ε.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου