Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ;


.-  Ο άνθρωπος  ενδιαφέρεται συνήθως να πετύχει στα μεγάλα και σπουδαία. Είναι θεμιτό και φυσιολογικό. Όμως παραλείπει , προσπερνά  τα μικρά καθημερινά «επιτεύγματα» του, που ίσως τελικά να μην είναι και τόσο μικρά και τα οποία μας δίνουν την χαρά και ευτυχία.

.- Η κάθε ημέρα έχει την αξία της , να προσπαθούμε να είμαστε σήμερα , λίγο καλύτεροι από ότι ήμασταν χθες. Πετραδάκι , πετραδάκι χτίζεται το κάθε λογής οικοδόμημα, το ίδιο ισχύει και στον αθλητισμό.

.- Ο προσανατολισμός της σωστής εκπαίδευσης είναι να «φτιάξει» χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία. Οι παλαιότεροι έλεγαν στους νέους : « μάθε παιδί μου γράμματα να γίνεις χρήσιμος άνθρωπος στη κοινωνία», δεν έλεγαν επιτυχημένος.  

Τον ίδιο στόχο έχει και η αθλητική εκπαίδευση, που διδάσκει το « εύ αγωνίζεσθαι». Ένα συναγωνισμό υγιή, που μερικές φορές καταστρατηγείται από το πάθος της κατάκτησης του μεταλλίου, της νίκης , της προβολής. Η επιτυχία με πλάγιο τρόπο, αλήθεια κάνει ευτυχισμένο τον αθλητή, ή την αθλήτρια , ή απλά επιτυχημένο-η. Βέβαια , εξαρτάται το τι θέλει ο καθένας, είτε είναι αθλητής –τρια είτε έχει το ρόλο του παράγοντα ή του προπονητή.   

Ο δρόμος που τελικά θα βαδίσουμε δεν τον καθορίζουν οι άλλοι. Τον διαλέγουμε οι ίδιοι. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι , για την επιλογή της πορείας μας προς την αληθινή ή  την επίπλαστη επιτυχία. Θέλουμε να ακολουθήσουμε τις αθλητικές αξίες και παραδόσεις; Αν ναι, τότε οι φιλοδοξίες μας , οι επιτυχίες ,(έστω οι ελάχιστες),  και η ζωή μας θα αποκτήσουν βαθύτερο νόημα.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου