Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

ΑΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ

           Είναι αρκετά πράγματα, που δεν γνωρίζουμε για το πινγκ-πονγκ . Βέβαια με το διαδίκτυο βλέποντας βιντεάκια, πως παίζουν καταξιωμένοι παίκτες, αρκετοί νομίζουμε ότι είμαστε κι εμείς καταξιωμένοι αθλητές - προπονητές κι αμέσως έχουμε άποψη. Η επιτραπέζια αντισφαίριση έτσι αδικείται. Η έλλειψη προπονητών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους. Ευτυχώς έγιναν κατανοητά κάποια πράγματα και αλλάζουμε.

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την επιτραπέζια αντισφαίριση,  ίσως άγνωστα για τους περισσότερους.    

Τον Μάιο του 2013 με την ευκαιρία του παγκόσμιου πρωταθλήματος,  που διεξήχθη στο Παρίσι, έγινε και η γενική συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F). Εκεί ο τότε πρόεδρος Καναδός Άνταμ Σαράρα,  ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια Ομοσπονδία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης αριθμεί πλέον, ως μέλη της  218 Εθνικές Ομοσπονδίες και είναι η δεύτερη (2η) διεθνής ομοσπονδία παγκοσμίως με τα περισσότερα μέλη-κράτη έχοντας μόλις δύο λιγότερα μέλη από την ομοσπονδία του Βόλε-ι-. Το γεγονός αυτό αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο  της δημοφιλίας του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά και σήμερα, το 2023 παραμένει στις πρώτες θέσεις.

Επίσης στον Ελλαδικό χώρο διαβάζοντας ,(υπάρχει σχετική φώτο), την έρευνα του 2006 του εκπαιδευτικού αναλυτή Χρήστου Κάτσικα και της καθηγήτριας του ΤΕΦΑΑ Αθηνών Κωνσταντίνα Γογγάκη σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου 15 Δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής, μας δείχνει την υψηλή θέση (5η), που κατέχει η επιτραπέζια αντισφαίριση ανάμεσα στους νέους και νέες, όπως και τη μεγάλη δυναμική του αθλήματος στη χώρα  μας. Πιστεύουμε ότι στη δημοφιλία του αθλήματος παίζει ρόλο και η  μπάλα (στο πιγκ-πογκ είναι μόνο λίγο μικρή), γιατί ο κάθε άνθρωπος που θα έρθει για 1η φορά σε επαφή με το άθλημα αυτό, θα το δει ως παιγνίδι και πιο ευχάριστα θα προχωρήσει, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Γενικά τα αθλήματα  με μπάλα δίνουν την αίσθηση του παιγνιδιού και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά αυτή η ευχαρίστηση  υπάρχει και στον αθλητή του αγωνιστικού επιπέδου. Αυτό δείχνει εξάλλου και  η ανωτέρω έρευνα, αφού δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στις πέντε (5) πρώτες θέσεις, τις  τέσσερεις (4) τις κατέχουν αθλήματα με μπάλα, μικρή ή μεγάλη.

Στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια  πρωταθλήματα βετεράνων επίσης παρατηρείται μεγάλη συμμετοχή,  κάθε χρόνο. Στο πανευρωπαϊκό της  Βρέμης  (25/31-5-2013)  μετείχαν 2.739 βετεράνοι αθλητές,(άνω των 40 ετών θεωρείσαι βετεράνος),αριθμός που είναι ρεκόρ στον θεσμό. Ο γηραιότερος ήταν ο Γάλλος Άντονιν Μορό,  που τον Μάρτιο του 2013 έκλεισε τα 92  χρόνια. Αρκετοί επίσης συμμετέχοντες πλησίαζαν την ηλικία του Γάλλου βετεράνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη κατηγορία 70-75 ετών συγκροτήθηκαν 72 όμιλοι των τεσσάρων (4) αθλητών δηλ, 288 αθλητές συμμετείχαν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στις μέχρι σήμερα διοργανώσεις.  

Όσον αφορά τις θετικές επιδράσεις για την υγεία μας , σε μικρούς και μεγάλους ,το πινγκ-πονγκ ωφελεί ιδιαίτερα και  εξαιρετικά. Σχετική δημοσίευση-μελέτη  υπήρξε ( στη εφημ. Τα ΝΕΑ),  που έκανε ο δόκτορας Γκάρι Σμόλ Δ/ντής του Κέντρου Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λός Άντζελες.Ο Γκάρι Σμόλ είπε <<το να παίζει κάποιος πινγκ-πονγκ με φίλους του σε τακτική βάση προσφέρει ένα συνδυασμό διανοητικών, σωματικών  και κοινωνικών ωφελειών>>.

Μελέτες στο ανωτέρω κέντρο έδειξαν ότι τα άτομα που παίζουν τακτικά  πινγκ-πονγκ παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές  στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, οι οποίες είναι

ορατές  με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους. Η διέγερση αυτή του εγκεφάλου  προλαμβάνει την έκπτωση των διανοητικών  λειτουργιών και την γήρανση.

Επίσης σε μια κλινική, στη πόλη Οίτα της Ιαπωνίας δύο νευρολόγοι ο Tomoihiko Sato και ο Teruaki Mori έχουν δοκιμάσει τη<<θεραπεία πινγκ-πονγκ>>σε ασθενείς με εγκεφαλικά τραύματα. Συγκεκριμένα  σε σαράντα τέσσερεις ασθενείς που υπέφεραν από όγκους και τραύματα στον εγκέφαλο δοκίμασαν την ανωτέρω <<θεραπεία>>,χρησιμοποιώντας μπαλάκι 44 χιλιοστών ,λίγο χοντρότερο των 40 χιλ. Σχεδόν όλοι τους παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από δυόμιση μήνες. Οι ασθενείς απολάμβαναν ιδιαίτερα να <<ανταλλάσουν μπαλιές>>.Το πινγκ-πονγκ ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό από την παραδοσιακή θεραπεία.(σχετ. αναφορά γίνεται στο βιβλίο ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ του Jerome Charyn σελ. 243 εκδόσεις Άγρα). 

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια της προπόνησης, σωματικής άσκησης  στο άθλημα του πινγκ-πονγκ,  θα διαπιστώσουμε ότι είναι υψηλή. Συγκεκριμένα με στοιχεία,  που ελήφθησαν από το βιβλίο <<αθλητιατρική>> των Gabe Mirkin, M.D και Marshall Hoffman, επιστημον.εκδόσεις Γρ.Παρισιάνος Αθήνα 1985, ένας ερασιτέχνης αθλητής καταναλώνει 360 θερμίδες/ώρα, μια ερασιτέχνης αθλήτρια 210 θερμίδες /ώρα. Αν περάσουμε στο αγωνιστικό επίπεδο  ο άνδρας αθλητής καταναλώνει 900 θερμίδες /ώρα και η γυναίκα αθλήτρια 600 θερμίδες/ώρα.

Ο παράγοντας - σε αγωνιστικό επίπεδο -  που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα, στη τελική έκβαση του αγώνα  είναι η καλή φυσική κατάσταση του αθλητή, της αθλήτριας. Οι συνεχείς αγώνες στα διάφορα τουρνουά , από το ομαδικό, στο ατομικό, στη συνέχεια στα διπλά ‘’απαιτούν’’, προϋποθέτουν την υψηλή φυσική κατάσταση.  

Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ένα άθλημα, που θέλει μεγάλη τεχνική κατάρτιση, η οποία χωρίζεται στην τεχνική των κτυπημάτων αλλά και στην τεχνική των μετακινήσεων. Ο αθλητής του πινγκ-πονγκ , για να εφαρμόσει σωστά τις ανωτέρω τεχνικές και την τακτική θα πρέπει να διατηρεί  την ζωντάνια, τον δυναμισμό, την ‘’ικμάδα‘’ στο μυικό του σύστημα, στην αναπνοή , ώστε να δουλέψει αναερόβια, αλλά και ταυτόχρονα θα πρέπει να  έχει πολύ καλή αερόβια ικανότητα, όσο το δυνατόν περισσότερης διάρκειας στους αγώνες,  που καλείται να δώσει. Η υψηλή  επομένως φυσική κατάσταση, θα επιτρέψει στον αθλητή να εφαρμόσει την καλή τεχνική των κτυπημάτων ξεκούραστα -άρα με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας- για όσο θα διαρκεί ο αγώνας, το ίδιο θα γίνει και στην εφαρμογή της τεχνικής των μετακινήσεων. Ο λιγότερο κουρασμένος αθλητής θα μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στη εφαρμογή της σωστής τεχνικής , στις γρήγορες μετακινήσεις,  που απαιτούν τα καλά κτυπήματα, και συμπερασματικά ο αθλητής αυτός θα έχει περισσότερες πιθανότητες για την νίκη.

Από το 1977 μέχρι το 1991 αθλητίατρος της εθνικής ομάδας πινγκ-πονγκ της Γαλλίας  ήταν ο δρ. Ζάν-Φρανσουά Κάν, ένας από τους πρώτους γιατρούς στη Γαλλία που ειδικεύτηκε στην επιτραπέζια αντισφαίριση, ο οποίος –μετά την μακροχρόνια θητεία του στην εθνική ομάδα-  δήλωσε:  <<το πινγκ-πονγκ σε υψηλό επίπεδο είναι εξοντωτικό άθλημα, βίαιο για το σώμα, ειδικά για τους επιθετικούς παίκτες με πολλές εναλλαγές και περιστροφικές κινήσεις του κορμού>>. (σχετ.αναφορά γίνεται στο βιβλίο ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ του Jerome Charyn σελ.116 εκδόσεις Άγρα).Επομένως πάλι οδηγούμαστε στο σημαντικό ρόλο της φυσικής κατάστασης, που πρέπει ο κάθε  αθλητής-τρια   να διατηρεί σε εξαιρετικό βαθμό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του αθλήματος στο αγωνιστικό επίπεδο.

Καπετανίδης Θεολόγος

Γραμματέας Φ.Ε.Α.Ιωαννίνων

 

 

 

 

 

 

 

 50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου