Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Μέτσοβο η πόλη των μεγάλων ευεργετών



ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ,ΤΗΝ  ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ , ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ , ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ  13 ΚΑΙ 14  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΙΓΚ-ΠΟΓΚ .  

Το Μέτσοβο βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Κιτίου και είναι η πρωτεύουσα  της επαρχίας και έδρα του ομώνυμου Δήμου . Οι κάτοικοι ασχολούνται περισσότερο με την κτηνοτροφία .Ένα σημαντικό τμήμα  του πληθυσμού  απασχολείται  στις βιομηχανίες ξύλου  και γάλακτος , καθώς και στις βιοτεχνίες  ειδών λα-ι-κής τέχνης (υφαντά , ασημικά, ξυλόγλυπτα).
Η γυναικεία μετσοβίτικη στολή παραμένει πάντοτε μια από τις ωραιότερες της περιοχής του Ν. Ιωαννίνων   και όλες οι μετσοβίτισσες –και οι νέες- την φτιάνουν και την φορούν ,συνήθως στις μεγάλες γιορτές  και στους γραφικώτατους μετσοβίτικους γάμους . Το Μέτσοβο είναι
η πατρίδα πολλών εθνικών ευεργετών (Αβέρωφ, Στουρνάρας, Τοσίτσας κ.α) .

Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηρισθεί  ‘’διατηρητέα ‘’ α) το Μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό , β) το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα νότια της πόλης  και γ)  το Μοναστήρι  της Ζωοδόχου Πηγής ,στη θέση Κόκκινο Λιθάρι  .
Επίσης στο Μέτσοβο λειτουργεί αξιόλογο λαογραφικό μουσείο , το οποίο  στεγάζεται  στο τοπικής  αρχιτεκτονικής  αρχοντικό Αβέρωφ-Τοσίτσα . Ακόμη διαθέτει και δύο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα ,μάλιστα το 2ο λειτουργεί από φέτος .
Ο μητροπολιτικός  Ναός του Μετσόβου -(βρίσκεται κοντά στη πλατεία)- είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής και είναι κτισμένος σε ρυθμό βασιλικής, 3κλιτος .Δεν υπάρχουν  γραπτές μαρτυρίες  για το πότε πρωτοκτίστηκε , αλλά οπωσδήποτε πριν τον 15ο αιώνα , αφού η πρώτη  από τις τρεις ανακαινίσεις του ,έγινε  το 1551 .Θαυμάσιο στολίδι  του Ναού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο  του από ξύλο καρυδιάς  που έγινε από Μετσοβίτες  ‘’ταλιαδούρους  ‘’ οι οποίοι ήταν άφθαστοι στη ξυλογλυπτική. Χαρακτηριστικό του Ναού  είναι οι δύο άμβωνες .Από τον ψηλότερο διαβάζεται το ευαγγέλιο, ενώ ο μικρότερος  χρησιμοποιείται για τον Απόστολο και το κήρυγμα .
Πολιούχος της πόλης - (του οποίου η  μνήμη γιορτάζεται την 17 Μα-ί-ου )-  είναι ο Νεομάρτυρας Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου. Ο Άγιος Νικόλαος μαρτύρησε στα Τρίκαλα στις 17 Μα-ί-ου του 1617 και γι’ αυτό τιμάται ιδιαίτερα και στη Θεσσαλική πόλη.  Η ‘’κάρα ‘’ του Μετσοβίτη  Άγιο-Νικόλα φυλάσσεται στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων .Αλλά και στη Νήσο των Ιωαννίνων ,στο Μοναστήρι της Ελεούσας  βρίσκεται η μισή του παλάμη. Σε όλες τις αγιογραφίες ο Μετσοβίτης  Άγιος εικονίζεται με την άσπρη δίμιτη (μάλλινη μετσοβίτικη φουστανέλλα ) και έχει πάντοτε κρεμασμένο από τη μέση του ένα σουγιά .   
 Πηγές κειμένου  ‘’Νέα Δομή ‘’ εγκυκλοπαίδεια  και ‘’Γιαννιώτικα  Σταχυολογήματα ‘’ της Μαίρης ΚΩΣΤΗ .









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου