Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ (καρπούζι-πεπόνι)


( Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα «Πρωϊνός Λόγος)
ΚΑΡΠΟΥΖΙ
.- Η αλήθεια είναι ότι μια φέτα  καρπούζι μπορεί να είναι ό,τι πιο δροσιστικό και ωφέλιμο για το καλοκαίρι. Έχει αρκετές ευεργετικές  ιδιότητες  για την υγεία σας .πολλές μάλιστα από τις οποίες ίσως δεν μπορείτε να υποψιαστείτε.

.- Το καρπούζι έχει μεγάλο ποσοστό νερού και είναι σχετικά φτωχό σε θερμίδες καθώς περιέχει περίπου 45 θερμίδες το φλιτζάνι και σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν  είναι αρκετά θρεπτικό. Περιέχει ποσότητα βιταμίνης C που καλύπτει το 20% της Σ.Η.Π. Το καρπούζι  μας προσφέρει επίσης λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό, (βρίσκεται και στις ντομάτες), που συνδέεται με μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.
.- Αν το σώμα έχει αφυδατωθεί  ελαφρώς από τη ζέστη είναι σημαντικό να αναπληρώσετε το κάλιο στον οργανισμό σας. Το κάλιο  και τα υγρά που χάσατε από την εφίδρωση, τώρα  το καλοκαίρι, μπορείτε να τα αναπληρώσετε με το καρπούζι που καταπολεμά την αφυδάτωση και είναι ένα φρούτο υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.
.- Ειδικά για τους αθλητές-τριες : Η κατανάλωση χυμού  από καρπούζι μπορεί να  ανακουφίσει τον πόνο που εκδηλώνεται μετά την γυμναστική, λένε επιστήμονες από την Ισπανία. Τα οφέλη του χυμού καρπουζιού αποδίδονται σ’ ένα  αμινοξύ, που περιέχει την L-σιτρουλίνη. Η μελέτη με επικεφαλής  τον δρα.Ενκάρνα Αγκουάγο από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Καρταγκένα δείχνει ότι οι ασκούμενοι μπορούν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από τον φυσικό χυμό καρπουζιού. Πώς  ακριβώς  γίνεται αυτό; Ο φυσικός χυμός περιέχει συστατικά  που ενισχύουν την διαδικασία απομάκρυνσης του γαλακτικού οξέος  από μυϊκό  σύστημα, η συσσώρευση του οποίου ευθύνεται για το αίσθημα πόνου ή καύσου στους μυς.
.- Το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο,  μια ουσία που ωφελεί  ιδιαίτερα τον οργανισμό και κυρίως τους άνδρες, λόγω του προστάτη. Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου όπως το προστάτη.

ΠΕΠΟΝΙ
.- Χρυσαφένια , νόστιμα και αρωματικά τα πεπόνια συναγωνίζονται τα καρπούζια  για το τίτλο του βασιλιά των φρούτων. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πεπονιών, που ξεχωρίζουν από το χρώμα  του φλοιού,, από το σχήμα ή από το βάρος.
.- Το πεπόνι είναι ένα νόστιμο και ζουμερό και αρωματικό φρούτο που μας ξεδιψάει και παράλληλα μας δίνει λίγες θερμίδες και χρήσιμα συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.
.- Περιέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης Α, μεταξύ των φρούτων (112% της συνιστωμένης ημερήσιας παροχής). Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητο για την όραση. Είναι επίσης απαραίτητη για υγιείς  βλεννογόνους  και για την καλή διατήρηση του δέρματος. Η κατανάλωση φυσικών φρούτων, πλούσιων σε βιταμίνη Α, βοηθάει στην προστασία των πνευμόνων, καθώς και στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.
  
.- Τα πεπόνια περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος  Β π.χ.Πυριδοξίνη (Β6), Νιασσίνη, Παντοθενικό οξύ, αλλά  επίσης και βιταμίνη C. Η κατανάλωση τροφών  πλούσιων σε βιταμίνη C , βοηθά  το σώμα  να αναπτύξει αντίσταση κατά των μολυσματικών  παραγόντων και  παρεμποδίζει  την δράση των βλαβερών ελεύθερων ριζών οξυγόνου.

.- Τα πεπόνια περιέχουν διάφορα  αντιοξειδωτικά κυρίως καροτενοειδή  και ορισμένες  φαινολικές ενώσεις. Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες που δίνουν το πορτοκαλί – κόκκινο  χρώμα στα τρόφιμα. Έτσι, τα πεπόνια,  με πορτοκαλί σάρκα  περιέχουν  περισσότερα καροτενοειδή από τα ανοικτόχρωμα πεπόνια. Το β-καροτένιο, είναι η πρόδρομος  ένωση της βιταμίνης Α στον οργανισμό. Και αντιπροσωπεύει το 85% του συνόλου των καροτενοειδών στο πεπόνι  cantaloupe. Τα αντιοξειδωτικά  έχουν την ικανότητα να συμβάλλουν  στην προστασία των κυττάρων και άλλων οργάνων του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου  και ως εκ τούτου ερευνάται η πιθανή θετική δράση τους έναντι του καρκίνου, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων, του παγκρέατος.
.- Τα πεπόνια περιέχουν επίσης  και άλλα καροτενοειδή , όπως η λουτεϊνη και η ζεοξανθίνη, αλλά σε  ελάχιστες ποσότητες. επιλεκτικά από την ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς στο μάτι, όπου θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι η ζεοξανθίνη , είναι ένα σημαντικό διαιτητικό καροτενοειδές , που απορροφάται πιστεύεται ότι παρέχει προστατευτική  αντιοξειδωτική δράση και ότι «φιλτράρει» το ηλιακό φως. Έτσι βοηθάει  στην προστασία των ματιών από «ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», που είναι μία νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως στου ηλικιωμένους.
.- Το πεπόνι περιέχει επίσης χρήσιμα μέταλλα, όπως είναι το κάλιο και το μαγγάνιο. Το κάλιο  είναι σημαντικό συστατικό των κυτταρικών και των σωματικών υγρών  και συμβάλλει στην φροντίδα της αρτηριακής πίεσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου