Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΚ ΜΕΤΣΟΒΟΥ.

(Πληροφορίες πήραμε από το βιβλίο της Μαίρης Κωστή « Γιαννιώτικα Σταχυολογήματα» Ιωάννινα 1990)
Το Μέτσοβο  τίμησε και γιόρτασε την μνήμη του Πολιούχου του  Αγίου Νικολάου την Τρίτη 17 Μαίου  2016 . Ο νεομάρτυρας  μαρτύρησε στις 17 Μαίου του 1617  στα Τρίκαλα και τιμάται επίσης στη Θεσσαλική πόλη.  Η «κάρα» του Αγίου Νικολάου του εκ Μετσόβου   φυλάσσεται στη Μονή Βαρλαάμ  των Μετεώρων. Στη Νήσο των Ιωαννίνων, στο Μοναστήρι της Ελεούσας  βρίσκεται η μισή του παλάμη, η οποία μεταφέρεται την περίοδο της γιορτής του στο Μέτσοβο για προσκύνημα από τους κατοίκους της πόλης.

Ο λογοτέχνης Τάκης Σιωμόπουλος γράφει στα « Ηπειρωτικά».
‘’ Στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου  παρακολουθούμε  τη διαλλακτική πορεία  μιας ψυχής, που ανακαλύπτει κλιμακωτά τον εαυτό της. Γι’ αυτό  και συγκινεί ιδιαίτερα  τις αδύνατες , ασθενικές ψυχές μας. Είναι μια ψυχή που ζητάει τον Ευριπίδη της ορθοδοξίας  ‘’.  
Φέτος, κάποιοι από τον σύλλογο του πιγκ-πογκ, Φ.Ε.Α,Ιωαννίνων  βρέθηκαν την ημέρα της γιορτής  στο Μέτσοβο. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου ξεκίνησε ένα όμορφο μικρό πανηγύρι, όπου  μικροί και μεγάλοι με τη τοπική ενδυμασία ,  χόρεψαν όμορφους παραδοσιακούς  χορούς.

Η πόλη του Μετσόβου αγκάλιασε το άθλημα του πιγκ-πογκ, αφού εδώ και τέσσερα (4) χρόνια  διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με την ομοσπονδία το πανελλήνιο αναπτυξιακό πρωτάθλημα μικρών ηλικιών. Μάλιστα κατέχει την 3η θέση στην πανελλήνια πρόσφατη αξιολόγηση των τουρνουά , ανάμεσα σε 12 αντίστοιχα πρωταθλήματα που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις. Η 3η θέση δείχνει το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης από όλες τις πλευρές,  (οργάνωση, συμμετοχές αθλητών κ.λ.π), ταυτόχρονα όμως δείχνει ότι το Μέτσοβο αποτελεί  πόλο έλξης για την φυσική του ομορφιά και όχι μόνο.-         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου