Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΦΙΛΗ (πρωταθλήτρια Ελλάδος 2017) στην ιστοσελίδα μας.

Μια εβδομάδα ήταν στα Ιωάννινα η πρωταθλήτρια Γυναικών Ελλάδος 2017,διδάσκοντας πιγκ-πογκ στους μικρούς φίλους του αθλήματος, στο camp που διοργάνωσε ο Α.Σ. Φ.Ε.Α.Ιωαννίνων .
Ο σύλλογος  άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε από την πρωταθλήτρια, που σημειωτέον έχει πραγματοποιήσει  μια σημαντική και αξιοθαύμαστη πορεία τόσα χρόνια στη επιτραπέζια αντισφαίριση , ως αθλήτρια τη Εθνικής μας ομάδας των Γυναικών, αλλά και ως αθλήτρια  στο εξωτερικό (αγωνίσθηκε 2 χρόνια στη Μαδέϊρα,  Α1 Πορτογαλίας), να δώσει μια συνέντευξη διαφορετική από τις συνήθεις, που δίνονται σε δημοσιογράφους.
Η κυρία Φίλη δέχθηκε να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις, την οποία και ευχαριστούμε.

1.- Κυρία Φίλη τι είναι πιο δύσκολο, να είσαι αθλητής ή προπονητής; Κάνουμε αυτή την ερώτηση, αφού τώρα ξεκινάτε και την προπονητική σας καριέρα.
Πιστεύω ότι πιο δύσκολο είναι να είσαι προπονητής, γιατί έχεις να διαχειρισθείς αθλητές-τριες μικρούς και μεγάλους, αλλά ταυτόχρονα και τους γονείς.
Ως προπονητής , σε συνδυασμό με τις τεχνικές γνώσεις, θα πρέπει να είσαι ψυχολόγος, διορατικός, ευρηματικός, να αντιλαμβάνεσαι και να προλαβαίνεις καταστάσεις. Κάθε αθλητής έχει διαφορετική προσωπικότητα. Ως αθλήτρια που ήμουν και είμαι , η ευθύνη περιορίζεται στο άτομο μου.
2.- Διαλλακτικός προπονητής ή «Δικτάτορας» προπονητής είναι ο καλός προπονητής;
Ο Διαλλακτικός προπονητής είναι ο καλύτερος , με μια προϋπόθεση όμως , να έχει βάλει τα όρια  του.-
3.- Ένας προπονητής , όσο φτασμένος κι’ αν είναι μαθαίνει από τους αθλητές του;
 Βέβαια μαθαίνεις , από τον μικρότερο σε ηλικία αθλητή και αρχάριο , αλλά και από τον πρωταθλητή.
Ο καλός προπονητής «ακούει» τους αθλητές του, πάντα κάτι κερδίζει.
4.- Τα προσόντα ενός προπονητή είναι α) η επιστημονική του κατάρτιση, β) η εμπειρία, γ) η παιδαγωγική του κατάρτιση και δ) η μεταδοτικότητα του. Όταν έχουμε σε ίδιο επίπεδο τη μεταδοτικότητα και την παιδαγωγική κατάρτιση , ποιος είναι ο πιο κατάλληλος προπονητής, ο εμπειρικός (υψηλού επιπέδου αθλητής) με μικρή επιστημονική κατάρτιση -ή - ο επιστήμονας με μικρή εμπειρία ως αθλητής;
Και τα 4 προσόντα  είναι ίσης βαρύτητας , το ένα συμπληρώνει το άλλο. Πιστεύω όμως  ότι όποιος έχει , ως αθλητής όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες , ίσως θα  ήταν πιο ολοκληρωμένος και θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε υψηλού επιπέδου προπονητικό έργο.
Σ’ αυτό το σημείο νομίζω ότι θα υπήρχε διαφορά.  Αυτό και πάλι  δεν είναι σίγουρο , αφού κι’ ένα αθλητής με λιγότερες εμπειρίες  είναι δυνατόν να εξελιχθεί , εφόσον δείξει ενδιαφέρον για τη δουλειά του.
Σημαντικό θεωρώ να εκπαιδεύονται , να βγαίνουν από τις σχολές σε τακτά διαστήματα νέοι προπονητές και όλοι να έχουμε ευκαιρίες  συνεχούς επιμόρφωσης. Έτσι θα έλθει και η μεγαλύτερη πρόοδος του αθλήματος, με ικανούς προπονητές.
5.- Μητέρες  αθλήτριες , μητέρες  προπονήτριες , τι έχετε να πείτε;
Γενικότερα ο αθλητισμός , αλλά και ειδικότερα ο πρωταθλητισμός  δεν αποτελούν εμπόδιο  για μια γυναίκα , ούτε στη μόρφωση , ούτε στην επαγγελματική της καριέρα, ούτε στο ρόλο της μέσα στην οικογένεια , ως σύζυγος και ως μητέρα. Το λέω ειδικά για τις νέες αθλήτριες, δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν.  Το 2012  γέννησα τη κόρη μου και έξι (6) μήνες μετά , το 2013 πήρα το πρωτάθλημα Γυναικών Ελλάδος, όπως και φέτος  ως μητέρα, αλλά και ως εργαζόμενη (προπονήτρια στις ακαδημίες) , πάλι πήρα το πρωτάθλημα.  
Πρέπει να έχεις πάθος,  αγάπη για το άθλημα που κάνεις , ταυτόχρονα  όμως να έχεις αποφασίσει να ιεραρχήσεις τη καθημερινότητά  σου και να εφαρμόσεις το πρόγραμμα σου. Φυσικά  υπάρχει κούραση και δυσκολία , είναι δική μας απόφαση να προχωρήσουμε στα δύσκολα.
6.- Επηρεάζει τον χαρακτήρα ο αθλητισμός-πρωταθλητισμός;
Ο αθλητισμός επηρεάζει πάντα θετικά τον χαρακτήρα , ο πρωταθλητισμός είναι εκείνος, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις , παράδειγμα ,να κάνει έναν  αθλητή εγωϊστή.
7.- Τι θυσίες θα πρέπει να κάνει ένας μικρός αθλητής για να κάνει αρχικά αθλητισμό ,στη συνέχεια πρωταθλητισμό ,μπορεί να το συνδυάσει με καλή επίδοση στο σχολείο;   
Να μην παρασύρεται και αφήνει τον χρόνο του να περνάει ανεκμετάλλευτα. Να μην σπαταλάει το χρόνο του. Το χρόνο που κερδίζει να τον αφιερώνει στη προπόνηση και στο διάβασμα .Πρόγραμμα θέλει .
Θα αναφέρω ένα προσωπικό παράδειγμα. Όταν ξεκίνησα το πιγκ-πογκ , μετά από λίγο καιρό , πήγαινα προπόνηση στο κλιμάκιο της Εθνικής. Τότε ζητούσα από τον πατέρα μου  μετά τη προπόνηση στο κλιμάκιο να συνεχίζω  την προπόνηση στην ομάδα του Ηρακλείου. Αυτό δείχνει την αγάπη που είχα από τη πρώτη στιγμή για το άθλημα .Πιστεύω ότι αυτό με οδήγησε αρχικά στον αθλητισμό στη συνέχεια στον πρωταθλητισμό. Μπορεί να στερήθηκα  ,(αν είναι στέρηση),π.χ. περισσότερες βόλτες , όμως τα οφέλη που είχα και έχω είναι τόσα πολλά, που δεν συγκρίνονται.
8.- Ένας αθλητής χωρίς ταλέντο μπορεί να γίνει πρωταθλητής;  
Βέβαια μπορεί να γίνει πρωταθλητής , υπάρχουν πολλά παραδείγματα , δεν θέλω όμως να αναφέρω  ονόματα. Η δουλειά είναι ο καθοριστικός παράγοντας.
9.- Τι είναι πιο δύσκολο , να είσαι προπονητής σε ακαδημίες, σε προαγωνιστικό-αγωνιστικό τμήμα, ή στην Εθνική ομάδα;
Ποιο δύσκολο είναι να είσαι προπονητής στο προαγωνιστικό και αγωνιστικό  τμήμα, γιατί συμπίπτει συνήθως ο αθλητής-τρια  να αρχίζει να μαθαίνει όλο και περισσότερα καινούργια πράγματα , να νομίζει ότι τα γνωρίζει όλα και αρχίζει έτσι η αμφισβήτηση του προπονητή.
Επίσης πρέπει να αναφέρω ένα ακόμη πρόβλημα ,ότι υπάρχει περίπτωση να εμπλέκονται στο προπονητικό έργο μας μερικοί γονείς των αγωνιστικών τμημάτων  και αυτό δρα αρνητικά, γιατί δυσκολεύουν το έργο μας, Εκεί ο προπονητής θα πρέπει με τις γνώσεις  του με την προπονητική του προσωπικότητα να ξεπεράσει τις αμφισβητήσεις αυτές , να καταφέρει τον αθλητή του να τον εμπιστευθεί και να διαχειρισθεί κατάλληλα τους γονείς που θέλουν να έχουν προπονητικό λόγο.  
Είναι δύσκολο το σημείο αυτό. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα φέρει την πρόοδο του αθλητή.
10.- Αν είχατε ένα «μαγικό ραβδάκι» και τη δυνατότητα να αλλάζατε ένα πράγμα μόνο, ποιο θα ήταν αυτό;  
Θα ήθελα να φτιάξω αίθουσες κατάλληλες, αλλά και συνθήκες κατάλληλες αγώνων και προπόνησης , ώστε να μη χρειάζεται κανένας  μας αθλητής  να φεύγει στο εξωτερικό για να τα βρει αυτά. Επίσης θα ήθελα να είναι το άθλημα μας πιο διαδεδομένο  στην Ελλάδα, αυτό θα το βοηθούσε πολύ.

.- Σε λίγες ημέρες θα ανέβει στην ιστοσελίδα μας και η συνέντευξη του  κ. Αλέξανδρου Αρσενιάδη , προπονητή της πρωταθλήτριας  Γυναικείας ομάδας του Ταύρου τα 3 τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου