Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΟΥ , Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ


 Απλά, αλλά τόσο ηρωϊκά έζησε τη ζωή της στα άγονα βράχια του μικρού νησιού. Έτσι απλά και πέθανε, ενενήντα δύο (92) ετών, την 14η Μαϊου 1982. Φέτος συμπληρώνονται 38 χρόνια, από τότε που έφυγε. Άραγε την θυμόμαστε οι μεγαλύτεροι; οι μικρότεροι την έχουν ακούσει;
Η κυρία Δέσποινα καταγόταν από το Καστελόριζο. Στη βραχονησίδα Ρω ζούσε από το 1924 αρχικά με τον άνδρα της και μετά τον θάνατό του με την τυφλή  μητέρα της. 

Από το 1943 ως το θάνατό της 14/5/1982 ύψωνε την Ελληνική Σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωϊ και την κατέβαζε με την δύση του ήλιου με πολλά εμπόδια και προβλήματα. Ενενήντα δύο (92) ετών ήταν το 1982 και επέμενε να μην φύγει μέχρι τελευταία από το νησί, να πάει να ζήσει κάπου πιο ήσυχα σε ένα άλλο τόπο. «Φώναζε σιωπηλά» ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ! ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!
Όσο ζούσε , αλλά και μετά το θάνατό της τμήθηκε από την Ακαδημία των Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, την Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Ρόδου και άλλους φορείς.
«Την Ελληνική Σημαία θέλω να μου τη βάλουν στον τάφο μου» , όπως κι έγινε. Αυτή η απλή γυναίκα αποτελεί παράδειγμα για τον καθένα μας χωριστά. Ας αναπαύεται εν ειρήνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου