Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΞΙΑ


«Ου  γαρ δοκείν  άριστος , αλλ’ είναι θέλειν»
(όχι να φαίνεται  άριστος , αλλά να θέλει να είναι)
 Έτσι τελειώνει  την περιγραφή του για τον έκτο Στρατηγό  του Πολυνείκη, ο αγγελιοφόρος στο βασιλιά της Θήβας Ετεοκλή (αδελφό του Πολυνείκη). Λίγο πριν ,έχει πει για τον ίδιο Στρατηγό, «κρατά σεμνά την ολόχαλκη ασπίδα του , χωρίς κάποιο σημάδι , που να δείχνει τον βαθμό του», προσπαθώντας  ταυτόχρονα να πείσει τον Πολυνείκη να μη δείξει τη πολεμική μανία του και την  έχθρα του απέναντι στο αδελφό του - σε σένα δηλ.  Βασιλιά -  ο οποίος αθέτησε την υπόσχεση του, όσον  αφορά την εναλλαγή των δύο αδελφών  , κάθε χρόνο στο βασίλειο της Θήβας, ρωτώντας τον ‘’ αν αυτό το στέργουν οι θεοί ‘’.

Ο αγγελιοφόρος εξυμνεί τη θέση του Στρατηγού με αυτά,  που αναφέρει  και μάλιστα τα τονίζει, μήπως και κλονίσει τον Ετεοκλή, τον βασιλιά του και εφαρμόσει αυτό που υποσχέθηκε, την εναλλαγή στην εξουσία.  
Βλέπουμε ότι και ο αγγελιοφόρος και ο Στρατηγός ( ο μόνος από όλους), προσπαθούν να αποτρέψουν  ο καθένας από τη θέση του, την αδελφική διαμάχη, τον αλληλοσκοτωμό, που τον βλέπουν να έρχεται, έστω και τη τελευταία στιγμή. Συμπεριφέρονται  ως άνθρωποι , που θέλουν αληθινά να επικρατήσει η σωφροσύνη και όχι να κολακέψουν ο καθένας τον Βασιλιά του. Πράγμα δύσκολο για όλες τις εποχές , αλλά και για όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις μας γενικότερα. Το έχουμε ανάγκη όλοι , να είμαστε αληθινοί , ο ένας απέναντι στον άλλο.      
Ο Αισχύλος ένας από τους τρεις κορυφαίους Έλληνες τραγικούς  είναι ο συγγραφέας της τραγωδίας «Επτά επί Θήβας» , όπου επτά, ο αριθμός των Στρατηγών, που είχε συγκεντρώσει ο Πολυνείκης, (μαζί με τον ίδιο  επτά), συμμαχώντας με το βασιλιά του Άργους , για να επιτεθεί στον αδελφό του, τον  Ετεοκλή.


 Y.Γ: Οι φωτογραφίες είναι του 2014 και τις έχει στείλει φίλος του συλλόγου μας, ερασιτέχνης φωτογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου