Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ»


.- Μια μέρα κάποιος πρόσβαλε άσχημα δημοσίως τον Σωκράτη φωνάζοντας στην αγορά:    .- « Είσαι παλιάνθρωπος , αγύρτης , άσχετος και πότης!»
Ο Σωκράτης δεν απάντησε , απλώς χαμογέλασε , κουνώντας το κεφάλι. Ένας πλούσιος αριστοκράτης γνωστός του Σωκράτη, βλέποντας αυτή τη σκηνή ρώτησε τον Σωκράτη:

.- « Πώς μπορείς και ανέχεσαι τέτοιες προσβολές ; Δεν αισθάνεσαι άσχημα;» Ο Σωκράτης χαμογέλασε ξανά και του είπε : « Έλα μαζί μου»
Ο γνωστός του τον ακολούθησε σε μια παλαιά και σκονισμένη αποθήκη. Ο Σωκράτης άναψε ένα πυρσό και άρχισε να ψάχνει τριγύρω, μέχρι που βρήκε μια άχρηστη, κουρελιασμένη και τρύπια χλαμύδα. Την έδωσε στον άντρα και του είπε: «Φόρεσε τη, θα σου κάνει».  Ο άντρας κοίταξε τη κουρελιασμένη χλαμύδα και του είπε αγανακτισμένος:
.-   «Είσαι καλά Σωκράτη; Θα φορέσω εγώ αυτό το κουρέλι; Και του πέταξε πίσω τη χλαμύδα».
.- «Βλέπεις» , του είπε ο Σωκράτης , «φυσικά και δεν δέχθηκες να φορέσεις την βρώμικη χλαμύδα. Κατά τον ίδιο τρόπο και εμένα δεν με άγγιξαν τα ανόητα και βρώμικα λόγια που είπε εκείνος ο άνθρωπος . ‘Όταν κάποιος σου χαρίζει κάτι που δεν θέλεις, και εσύ δεν το δεχθείς , σε ποιον ανήκει το απορριφθέν δώρο;
Το να ταράσσεται κάποιος και να θυμώνει από τις προσβολές των άλλων, είναι σαν να δέχεται να φορέσει τα κουρέλια που του ρίχνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου