Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ , ΜΑΜΑΔΕΣ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ.

Α) ΤΖΟ ΠΕ’Ι’ΒΙ 41 ετών , μητέρα δύο παιδιών Χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μ. Ευρωπα’ι’κό πρωτάθλημα Ζυρίχη (Αύγουστος 2014)
Β) ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΛΩΝΗ  34 ετών ,μητέρα ενός παιδιού, με επίδοση 11.46  πέρασε στα ημιτελικά των 100μ στη Ζυρίχη ,στις 16 καλύτερες αθλήτριες της Ευρώπης  (Αύγουστος 2014).
Γ) ΔΙΑΝΑ ΖΕΡΔΙΛΑ  45 ΕΤΏΝ, μητέρα τριών παιδιών – (εξαιρετικών αθλητών του αθλήματος μας) - και η ίδια  αθλήτρια του πιγκ-πογκ, πρώην μέλος της Εθνικής ομάδας ,πήρε μεταγραφή φέτος και από την νέα αγωνιστική περίοδο (2014-15) θα αγωνίζεται με την ομάδα της Φλώρινας.
Εντυπωσιακές και οι τρεις Κυρίες, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα.
 .-Στατιστικά ο γυναικείος πληθυσμός 
υπερτερεί αριθμητικά του ανδρικού πληθυσμού.  Η συμμετοχή όμως των γυναικών, από την μικρή ακόμη ηλικία στα διάφορα αθλήματα  είναι μικρότερη των ανδρών.
.-Αν και η γυναίκα αθλήτρια  - όπως όλοι οι ασχολούμενοι  με τον αθλητισμό – βελτιώνει τη φυσική της κατάσταση, διαμορφώνει ένα όμορφο, καλλίγραμμο σώμα και θα έπρεπε αυτό να αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο, παρόλα αυτά η ενασχόληση της γυναίκας με τον αθλητισμό παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.
.- Αν προσπαθήσουμε  να ερμηνεύσουμε  αυτό το γεγονός θα αναφέρουμε : Α) ότι παραδοσιακά  και στερεότυπα  κάποια μαζικά ή όχι , δημοφιλή αθλήματα θεωρούνται ανδρικά π.χ το ποδόσφαιρο ή λιγότερο δημοφιλή π.χ η πυγμαχία. Στην αντίθετη πλευρά  υπάρχει το  μπαλέτο που είναι πολύ δημοφιλές στα κορίτσια και ασχολούνται μαζικά, αλλά και πάλι μέχρι κάποια ηλικία. Β) ο ρόλος των γυναικών  από τα παλαιότερα  χρόνια μέχρι και σήμερα - έστω σε μικρότερο βαθμό -  περιορίζεται  σχεδόν αποκλειστικά  και μόνο στο σπίτι, στη φροντίδα των παιδιών (μητρότητα), στη μόρφωση. Υπάρχουν δηλ. άλλες προτεραιότητες  που δεν αφήνουν  ελεύθερο χρόνο για την άθληση. Γ) πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι χάνεται η θηλυκότητα τους με τον αθλητισμό. Εσφαλμένα όμως, γιατί αυτό αναιρείται από το γεγονός ότι πολλές αθλήτριες είναι περιζήτητες στο χώρο  του μόντελιγκ.
.- Όλοι οι ανωτέρω λόγοι ίσως δημιουργούν τις  διάφορες αναστολές, αλλά τα κορίτσια που ξεκινούν τον αθλητισμό και αργότερα ως κυρίες συνεχίζουν με τον αθλητισμό και κάποιες  με τον πρωταθλητισμό δικαιώνονται.
Κερδίζουν  καλύτερη ποιότητα ζωής.
.- Στο σημείο αυτό ας αναφέρουμε μερικά πολύ πρόσφατα φωτεινά παραδείγματα αθλητριών –μαμάδων. Πριν λίγες ημέρες, στο τρέχοντα μήνα Αύγουστο 2014, στη Ζυρίχη στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, το αγώνισμα των 10.000 μέτρων στις γυναίκες κέρδισε η Βρετανίδα  Τζο Πέϊβι 41 ετών και πήρε το χρυσό μετάλλιο. Η εν λόγω αθλήτρια  είναι μητέρα δύο (2) παιδιών, ενός αγοριού  5 ετών  και ενός κοριτσιού 11 μηνών που βρίσκονταν στις κερκίδες του σταδίου και χειροκροτούσαν την  μητέρα τους μαζί με τον μπαμπά, που σημειωτέον είναι και ο προπονητής της.  Ας προσέξουμε το παρακάτω. Το 2012  στο Ελσίνκι πήρε την 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο. Στη 2-ετία 2012- 2014  μένει έγκυος, γεννά το κοριτσάκι της, αρχίζει τις προπονήσεις θηλάζοντας ταυτόχρονα  μέχρι και πριν  ένα μήνα από τους αγώνες. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της  να κερδίσει τα 10.000μ. είναι εκπληκτικό. Συναθλήτριά της (24 ετών ) δήλωσε «Μακάρι να έχω το κουράγιο να τρέχω, όταν φτάσω στην ηλικία της».
 Επίσης η Ελληνίδα  Γεωργία Κοκλώνη 34 ετών  μητέρα ενός (1) παιδιού, στη Ζυρίχη στα Πανευρωπαϊκό φέτος τον Αύγουστο (2014)  με χρόνο 11,46 πέρασε στα ημιτελικά των 100 μ. στις 16 καλύτερες αθλήτριες της Ευρώπης, επιστρέφοντας στην αγωνιστική δράση το τελευταίο διάστημα,  αφού πρόσφατα έγινε μαμά. Επίσης εξαιρετική η προσπάθεια της.
.- Στο δικό μας χώρο, της επιτραπέζιας αντισφαίρισης η Ελληνίδα Διάνα Ζέρδιλα 45 ετών, πρώην μέλος της Εθνικής Ελλάδος,  μητέρα τριών (3) παιδιών -(εξαιρετικών αθλητών στο πιγκ-πογκ)- παίρνει μεταγραφή και συνεχίζει την ενεργό δράση. Από φέτος θα αγωνίζεται στην ομάδα της Φλώρινας στη Β’ Εθνική κατηγορία. Επίσης αξιοθαύμαστο ,αφού σχεδόν δεν σταμάτησε να αγωνίζεται από το 1984 με επιτυχίες στους Μεσογειακούς, Βαλκανικούς αγώνες και το 2011 (42 ετών ) κατέκτησε την 3η πανελλήνια θέση στο απλό Γυναικών. 
 .- Παρατηρώντας τις ανωτέρω αθλήτριες – μαμάδες που κάνουν όχι μόνο αθλητισμό, αλλά και πρωταθλητισμό, τίθεται το ερώτημα: τελικά ο αθλητισμός αποτελεί τροχοπέδη στη ζωή μιας γυναίκας ή έχει θετική επίδραση; Περιορίζει π.χ την μόρφωση στα νεανικά της χρόνια  και αργότερα το ρόλο της ως μητέρα και σύζυγο ή λειτουργεί θετικά; Βέβαια,απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η στήριξη και η συμπαράσταση της οικογένειας ,του συζύγου. Το σημαντικότερο όμως είναι η ψυχική διάθεση, ο ζήλος, το μεράκι, η φιλοσοφία γενικότερα που έχει η ίδια η αθλήτρια. Αυτά είναι που θα δώσουν την ώθηση, την δυναμική για την υπέρβαση ώστε να ξεπερασθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια. Παράδειγμα συνδυασμού μόρφωσης και αθλητισμού  η Κατερίνα Στεφανίδη η αθλήτρια του άλματος επί κοντώ που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στη Ζυρίχη, η οποία συνδυάζει θαυμάσια τις σπουδές της στην Αμερική  και την προπόνηση της με εκπληκτικά αποτελέσματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου