Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ -Η - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ;


«Η ενασχόληση ενός αθλητή με τον αθλητισμό που έχει υψηλούς στόχους, που στοχεύει σε υψηλές επιδόσεις και όχι στη προσωπική αναψυχή είναι πρωταθλητισμός»  (Γ.Μπαμπινιώτης). Όταν πραγματικά βάζεις στόχους στη ζωή σου βρίσκεις τη δύναμη με δουλειά να τους κατακτήσεις, δεν χωράνε αυτοσχεδιασμοί και προχειρότητες. Το διάβασμα στο πόδι, τα πασαλείμματα της τελευταίας ώρας δεν μπορούν να φέρουν την επιτυχία και να αποδώσουν καρπούς σε ένα μαθητή. Χωρίς θυσίες
δεν υπάρχουν και απαιτήσεις. Αντίθετα ο επιμελής  μαθητής θα ανταμειφθεί καλύτερα. Αντίστοιχα και ο  αθλητής για να πετύχει  και να γίνει ένας από τους πρωταγωνιστές  - εφόσον το επιλέξει - χρειάζεται ώρες προπόνησης ,θυσίες από τον προσωπικό του χρόνο, αν είναι μαθητής  συνήθως από τον υπολογιστή και την τηλεόραση, όχι απαραίτητα από το διάβασμα.  Η Κατερίνα Στεφανίδη πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ το καλοκαίρι του 2014 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου της Ζυρίχης  βγήκε 2η κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο. Η εν λόγω αθλήτρια συνδυάζει θαυμάσια τις σπουδές της στην Αμερική και τον πρωταθλητισμό γιατί εκεί που σπουδάζει βρίσκει το χρόνο και προπονείται. Θα μπορούσε να προφασισθεί –αν δεν το είχε μεράκι- σπουδάζω και σταματώ να αθλούμαι γενικότερα. Όμως τα καταφέρνει περίφημα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Για να επιτευχθεί ανοδική πορεία  σ’ αυτό το  επίπεδο, (του πρωταθλητισμού), θέλει αφοσίωση στο στόχο, μεράκι, υπομονή, συνεχή προσπάθεια  και επιμονή. Θα πρέπει να είναι αποφασισμένος ο αθλητής να δουλέψει και να αντιμετωπίσει τις διάφορες αντιξοότητες που θα βρει μπροστά του. Να δώσει σημασία στις λεπτομέρειες, που θα κάνουν την διαφορά και θα βελτιώσουν καθοριστικά την απόδοση του. Να ακολουθήσει με ευλάβεια τις υποδείξεις των προπονητών του, γιατί τότε θα είναι αποτελεσματικές οι προπονήσεις, αν ο ίδιος ο αθλητής το θελήσει και το πιστέψει. Προπονητής και αθλητής  να είναι  αισιόδοξοι, με καλή πάντα διάθεση, γιατί η χαρά δίνει  ελπίδα σε μας τους ίδιους, αλλά και  στους γύρω μας, αντίθετα η γκρινιάρικη διάθεση δηλητηριάζει τη ζωή και το περιβάλλον μας, οπότε τίποτε δεν φυτρώνει, ούτε καρποφορεί.
 « Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που γεννήθηκε με τον άνθρωπο. Όταν ο κάθε άνθρωπος αθλείται  με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση  των φυσικών του δυνατοτήτων απλά κάνει αθλητισμό.» (Σπυρ. Καμπιώτης, Αθλητικό Λεξικό). Είναι  επιλογή του καθενός να κάνει πρωταθλητισμό ή αθλητισμό. Ο αθλητισμός συμβάλλει στην αγωγή των νέων, το ίδιο και ο πρωταθλητισμός με την παρατήρηση, ότι κάποιες φορές   ο πρωταθλητισμός αν και  προάγει ιδιαίτερα  την τεχνική των αθλημάτων, καταστρέφει την ηθική του αθλητή. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό . Οι περισσότεροι άνθρωποι αθλούνται, γιατί έχουν αντιληφθεί ότι η άσκηση συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ευεξία,  δηλαδή  στην υγεία τους. Η Πολιτεία είναι αυτή που δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις, για να κάνει τον αθλητισμό περισσότερο προσιτό και ανοικτό σε όλη τη κοινωνία. Ευθύνη της να κατασκευάζει αθλητικά πάρκα, γενικά αθλητικούς χώρους, ώστε να δίνεται η ευκαιρία για μαζικό αθλητισμό χωρίς εμπόδια και στα άτομα που δεν έχουν την οικονομική άνεση, αλλά και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 Ο αθλητισμός έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων, αλλά  ταυτόχρονα υπάρχει και το  «κέρδος» της ίδιας της Πολιτείας, αφού καλυτερεύει η ποιότητα ζωής των πολιτών, και μειώνονται οι δαπάνες για την  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έρευνες έχουν δείξει ότι 7 στους 10 ανθρώπους δεν θα επισκέπτονταν τον οικογενειακό τους γιατρό, εάν αθλούνταν τρεις (3) φορές την εβδομάδα από 45’ λεπτά.   Επομένως η αθλητική παιδεία παίζει σημαντικό ρόλο από την μικρή ακόμη ηλικία, γιατί προσανατολίζει τους  πολίτες  στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και παράλληλα μέσα από  την προπόνηση, τους αγώνες, την ευγενή άμιλλα  διαμορφώνει χαρακτήρα.
Στο  ερώτημα  πρωταθλητισμός ή  αθλητισμός, η απάντηση βρίσκεται στην επιλογή που κάνει ο κάθε αθλητής, γιατί ο αθλητής  ανάλογα με τη διάθεση του και τις προτεραιότητες του, θα αποφασίσει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Αυτό είναι και το καλύτερο για τον ίδιο.  Αν κάποιος επιθυμεί  να γίνει  πρωταγωνιστής δηλ. πρωταθλητής,  αλλάζει επίπεδο και μετακινείται στο χώρο του πρωταθλητισμού. Ο αθλητής αυτός έχει ήδη αποφασίσει να κάνει το κάτι παραπάνω. Ίσως με το πρωταθλητισμό προκύψουν  περισσότερα οφέλη, (μετάλλια ,χρήματα, αναγνώριση κ.ο.κ). Αξία  όμως, θα έχει  η όλη προσπάθεια,  το «ταξίδι» αυτό να γίνει  μέσα στα όρια του υγιούς αθλητισμού και της χρηστότητας των διαδικασιών.
 Μικροί και μεγάλοι οφείλουμε στον εαυτό μας, να βρίσκουμε  χρόνο να αθλούμαστε, ώστε να βελτιώσουμε   απλά και μόνο  την φυσική μας  κατάσταση, μέσα από κάποιο άθλημα ή με το τρέξιμο ή το περπάτημα. Είναι ανάγκη  να γυμναζόμαστε, γιατί θα έχουμε όφελος, ανάλογα με τον χρόνο που θα αφιερώσουμε. «Όποιος δεν βρίσκει χρόνο για αθλητισμό, θα βρεί χρόνο αργότερα για τον γιατρό». Σημαντικός λόγος που το διαβάσαμε  σε πίνακα ανακοίνωσης αθλητικού συλλόγου και λέει τόσο απλά όλη την αλήθεια.-
 Ιωάννινα 10-12- 2014
Καπετανίδης θεολόγος
Διπλωματούχος Προπονητής αθλήματος

Απόφοιτος  I.E.K/O.A.E.Δ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου