Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΠΟΣΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ;


 Αυξάνεται τα τελευταία χρόνια  στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων που έχουν ανεπαρκή σωματική άσκηση , καθώς επιλέγουν την καθιστική ζωή . Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε  στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Child and Adolescent  Health» , στην Ελλάδα  το 80% των αγοριών και το 89,1% των κοριτσιών ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ, με το ποσοστό αυτό να έχει τάση αυξητική.

Συγκριτικά  με άλλες χώρες η κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά στο ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ, είναι χειρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα  ενώ το 2001 η χώρα μας βρισκόταν  - μεταξύ 146 χωρών – στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης  με ποσοστό 83,6% ανεπαρκώς ασκουμένων μαθητών (αγοριών και κοριτσιών), το 2016 είχε «πέσει» στη 87η θέση με ποσοστό 84,5%.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι Η ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ  ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΙ ΤΗ ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ και τονίζουν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο αποφασιστικά, ιδίως όσον αφορά τα κορίτσια. Όταν μιλούμε για σωματική δραστηριότητα, εννοούμε όχι μόνο τη συμμετοχή σε αθλήματα και παιγνίδια αλλά και τις δουλειές του νοικοκυριού, το περπάτημα (π.χ μέχρι το σχολείο ή το φροντιστήριο), το ποδήλατο κ.α.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο έφηβος χρειάζεται κάθε μέρα μία ώρα άσκηση, μέτριας έως μεγάλης έντασης . Αυτή η τακτική σωματική άσκηση ευνοεί την καρδιαγγειακή, πνευμονική και μυϊκή υγεία, καθώς επίσης τη νοητική κατάσταση, αλλά και την ομαλή κοινωνικοποίηση, οφέλη που ακολουθούν τον νέο και μετά την εφηβεία.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί νέοι που αγαπούν τον αθλητισμό και τη γυμναστική, παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό καθηλώνεται στην αδράνεια. Σύμφωνα με τη μελέτη , βασική αιτία που εγκλωβίζει τους νέους στον καθιστικό τρόπο ζωής αποτελούν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα , που μπορούν να κρατούν επί ώρες τους εφήβους εξαρτημένους από μια οθόνη. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι κοιμούνται ολοένα και λιγότερο ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία τους. 
Καιρός λοιπόν να αναλάβουμε δράση. Ας ξεκολλήσουμε από την τόσο ελκυστική οθόνη του smartphone ή του τάμπλετ κι ας βγούμε έξω , για να περπατήσουμε , να παίξουμε , να αθληθούμε, να περιποιηθούμε τον κήπο του σπιτιού ή να κάνουμε οποιαδήποτε χειρωνακτική δραστηριότητα  μας ευχαριστεί. Ας μην περιμένουμε να κάνουν οι άλλοι αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς. Στο σπίτι μπορούμε να βοηθήσουμε  σε πολλούς τομείς , ώστε και τους άλλους να ξεκουράζουμε , αλλά και την υγεία μας να ενισχύουμε και τελικά οι ίδιοι να νοιώθουμε τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς.-
Νικηφόρος
Κείμενο  Περιοδικό «Προς τη ΝΙΚΗ»          (Πηγή : Εφημ. Καθημερινή 22-11-19)
(Τεύχος Ιουνίου Ιουλίου 2020)
Υ.Γ: οι φωτογραφίες είναι από το περυσινό camp προετοιμασίας στα Ιωάννινα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου