Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΑΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ……. (ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΡΜΑ )


 Μόναχο 1972, Ολυμπιακοί αγώνες. Γεμάτο το Ολυμπιακό στάδιο, όλοι οι θεατές παρακολουθούν το συγκλονιστικό  αγώνα των  10.000μ. Στη μέση της διαδρομής, στα 5000μ περίπου όλοι πάγωσαν βλέποντας τον Αμερικανό Φράνκ Σόρτερ , τον Βέλγο Εμίλ  Πούτεμανς και τον Φιλανδό Λάσε Βίρεν να «μπλέκονται», να σπρώχνονται από την υπερένταση και να βγαίνει εκτός  στίβου, πέφτοντας ο Βίρεν  παρασέρνοντας και τον Τυνήσιο Γκαμουντί. 

Όλοι έμειναν άφωνοι, τι θα κάνουν οι δύο πεσμένοι αθλητές; ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ; -Η- ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ; Θα βρουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τους αντιπάλους τους , που είχαν ήδη αρκετά απομακρυνθεί κι’ έχασαν πολύτιμο χρόνο σε μια κούρσα,  που υπολογίζεται και το κλάσμα του δευτερολέπτου; Το πιο εύκολο να εγκαταλείψουν , όμως τόσες προσπάθειες ετών θα πάνε χαμένες;
Ο Τυνήσιος Γκαμουντί, σηκώνεται κάνει  μια μικρή προσπάθεια να συνεχίσει, αλλά  απογοητευμένος εγκαταλείπει. ΑΝΤΙΘΕΤΑ   ο ΦΙΛΑΝΔΟΣ  ΒΙΡΕΝ  σηκώνεται και αρχίζει να κυνηγάει τους αντιπάλους του, ΕΧΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΘΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΘΑΝΕΙ. Στα επόμενα 5.000 μ , έχοντας μείνει πίσω πάνω από 50 μέτρα κάνει την υπερπροσπάθεια και  με το πάθος , με  το πείσμα του,  όχι μόνο φθάνει τους αντιπάλους του, αλλά στη τελική ευθεία , στα τελευταία μέτρα τους ξεπερνάει και τελικά κόβει το νήμα ΝΙΚΗΤΗΣ , κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο . ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Της ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ, ΕΜΕΙΝΕ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ , ΟΜΩΣ  ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ: ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ  ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΩ. ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ  ΠΡΩΤΟΣ.
 Συνηθίζουμε να λέμε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός  και δίνουμε σημασία στην έναρξη. Καλή είναι η αρχική απόφαση , γιατί  χωρίς αυτή δεν αρχίζει τίποτε δημιουργικό, αλλά  Η ΠΟΡΕΊΑ, το ταξίδι δείχνει πόσο αγαπάμε  αυτό που κάνουμε. Το μισό είναι μισό κι αν δεν τελειώσει είναι σαν να μην πραγματοποιήθηκε. Ας φανταστούμε ένα μισοτελειωμένο Παρθενώνα, τι εντύπωση θα έκανε;
Για την υλοποίηση –ευόδωση κάποιου έργου, που ξεκινάμε απαιτούνται θυσίες. Πολλοί παίρνουν την απόφαση με αισιοδοξία να ξεκινήσουν μια προσπάθεια, για κάποιους στόχους που θέτουν,  όμως μπροστά στις  απαιτήσεις,  που παρουσιάζονται , την αφήνουν στη μέση. Κάποιοι άλλοι  ξεκινάνε με επιφυλακτικότητα τη προσπάθεια , όμως στη συνέχεια αντιλαμβάνονται τη «γοητεία του  ταξιδιού» και δυναμώνουν  και ξεπερνούν τους πάντες  και φθάνουν στο τέρμα νικητές. Το θέμα είναι να μην εγκαταλείψεις,  να φθάσεις στο τέρμα , εκεί θα δεις την ανταμοιβή σου, φθάνοντας στο τέρμα είσαι νικητής.  Για να συνεχίσεις  χρειάζεται επιμονή , υπομονή  και  το κυριότερο  θέλει  πάθος  και αγάπη για να ξεπεράσεις  τις δυσκολίες και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.
ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ . ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.  Ο Δημοσθένης κατόρθωσε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες των αιώνων μετά από προσπάθειες και αγώνα πολλών ετών, ξεπερνώντας μάλιστα και το πρόβλημα,  που είχε στην ομιλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου