Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

ΖΩΝΙΟΣ ΑΡΗΣ , ΕΝΑΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΗ ΚΙΝΑ .



 Το να σπουδάζει κάποιος σε Πανεπιστήμιο της Κίνας δεν είναι και πολύ συνηθισμένο,  ταυτόχρονα  βέβαια είναι και δύσκολο, λόγω  της  γλώσσας και όχι μόνο. Όμως ο Άρης με το δυνατό χαρακτήρα  και την ισχυρή θέληση, που διαθέτει ξεκίνησε τη προσπάθεια, πραγματοποίησε μια πορεία, εννοείται με δυσκολίες, αλλά  δικαιώθηκε. Σπουδάζει στη Σαγκάη , προπονείται στη καλύτερη Πανεπιστημιακή ομάδα, συγχρόνως μαθαίνει και τη Κινέζικη
-άγνωστη στους περισσότερους – κουλτούρα. Από τις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους  ήρθε  στην Αθήνα για διακοπές , αλλά συνεχίζει να  παραμένει, καθόσον  τα Πανεπιστήμια στη Σαγκάη είναι κλειστά και τα μαθήματα γίνονται μέσω διαδικτύου.    
Αρχές Αυγούστου 2020 ο  Άρης Ζώνιος βρέθηκε στη πόλη των Ιωαννίνων, επικοινώνησε με παλαιούς συναθλητές του και βρέθηκε σε ιδιωτική αίθουσα, όπου  προπονήθηκε, και έδωσε αγώνες  με αθλητές από τη παλιά, αλλά και την νέα γενιά του συλλόγου μας. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό και ευχάριστο.
Ζητήσαμε από τον Άρη να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις , το έπραξε με προθυμία , τον ευχαριστούμε . Ευχόμαστε να έχει καλή πρόοδο με υγεία. 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ –ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1.- Ξεκίνησες το πιγκ-πογκ στην ομάδα των Ιωαννίνων πριν 15 χρόνια . Υπήρξες αθλητής  του Α.Σ. Φ.Ε.Α Ιωαννίνων  για 5 χρόνια,  τι θυμάσαι, τι πήρες από αυτή την ομάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Άρχισα το πινγκ-πονγκ  στην ηλικία των 10 χρονών . Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια έπαιζα πολύ λίγο , καθώς έκανα και άλλα αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα 13 μου. Στο σύλλογο  μαζί με τα άλλα παιδιά περνούσαμε ευχάριστα και  το πινγκ-πονγκ ήταν για μένα ένα ωραίο χόμπυ. Πιο σοβαρά άρχισα να ασχολούμαι μετά τα 13 , αφού είχα κάνει κάποιες  καλές νίκες σε επίσημους αγώνες, έτσι ξεκίνησα να ενδιαφέρομαι  περισσότερο.
2.-  16 χρονών ταξίδεψες μόνος σου  στην Κίνα για προπονητικό camp ενός μήνα. Τι σε ώθησε να το κάνεις; Δεν αισθάνθηκες δισταγμό να ταξιδέψεις  τόσο μακριά σ’ αυτή την ηλικία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην ηλικία των 15-16 ετών είχα γενικά μια «τρέλα» με το πινγκ-πονγκ. Ότι ευκαιρία μου παρουσιαζότανε για αγώνες ή προπόνηση, απλά ήθελα να συμμετέχω.  Το να πάω στη Κίνα 16 ετών μόνος μου ήταν σίγουρα κάτι δύσκολο , αλλά ήταν μια ευκαιρία , που ίσως δεν θα την συναντούσα ξανά στο μέλλον, οπότε το έκανα. Παράλληλα βοήθησε το γεγονός ότι οι γονείς μου δεν ήταν αρνητικοί στο να πάω αυτό το ταξίδι.   
3.-  Έφτασες να παίξεις Εθνική Ελλάδος στους Παίδες και Έφηβους , ήταν εύκολη η πορεία, τι δυσκολίες συνάντησες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ως αθλητής της επαρχίας το να καταφέρει κάποιος να μπει στην Εθνική ομάδα ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Όσα χρόνια ήμουν στην Εθνική ομάδα δεν θυμάμαι να ήτανε κάποιος άλλος αθλητής από επαρχιακή πόλη μαζί μας. Η μεγαλύτερη δυσκολία, που είχα στη πορεία μου, ήταν οι συχνές μετακινήσεις, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο από Γιάννινα προς Αθήνα , μόνος μου στη ηλικία των 14-16 ετών όταν έπαιζα στο πρωτάθλημα Α2 και Α1 με ομάδα των Αθηνών, ενώ έκανα προπονήσεις στα Γιάννινα. Στα 17 μου , αφού μετακόμισα στην Αθήνα , όλα έγιναν πιο εύκολα  για μένα, όπως προπονήσεις –αγώνες και η βελτίωση ήρθε σχετικά γρήγορα.
4.-  Γιατί αποφάσισες να ζήσεις και να σπουδάσεις στη Κίνα; Σε ποια ομάδα έπαιξες εκεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην  ηλικία των 19 των θέλησα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό σχετικά με την επαγγελματική μου αποκατάσταση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Με τη βοήθεια ενός πολύ καλού μου φίλου Κινέζου, που έμενε στην Ελλάδα, αποφάσισα να γραφτώ αρχικά σε ένα πανεπιστήμιο στην πόλη Changchun της  Κίνας για να μάθω τη γλώσσα και παράλληλα να προπονούμε στη πανεπιστημιακή ομάδα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης , που είναι σε υψηλό επίπεδο. Μετά από καιρό πήρα μια πολύ καλή υποτροφία για το πανεπιστήμιο της Σαγκάης  East China University of Science  and Technology, το οποίο είναι πολύ γνωστό  και για το προπονητικό του κέντρο στο πινγκ-πονγκ. Έτσι αποφάσισα να μείνω στην Κίνα για σπουδές και προπόνηση.
5.-  Που βρίσκεται η διαφορά της Κίνας , με τα άλλα κράτη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δημοτικότητα αθλήματος, πλήθος αθλητών –τριών, περισσότερες ώρες προπόνησης και μερικές διαφορές στο στυλ παιγνιδιού.
6.-  Σκέφτεσαι αργότερα να ασχοληθείς με την προπονητική ; Σε ενδιαφέρει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:   Δύσκολα , δεν νομίζω να εργασθώ  ως προπονητής σε κάποιο σύλλογο, αλλά θα μπορούσα να βοηθάω  νέους αθλητές. Αυτή τη στιγμή δεν είναι  στα σχέδια μου κάτι τέτοιο.
7.-  Η καλύτερη στιγμή σου στο πιγκ-πογκ μέχρι σήμερα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω διάφορες καλές στιγμές στο πινγκ-πονγκ , από Πανελλήνια πρωταθλήματα και από την Εθνική ομάδα. Δεν  ξεχωρίζω  κάποια. Από τις καλύτερες όμως αγωνιστικές μου αποδόσεις σίγουρα ξεχωρίζω το world tour της Ταϊλάνδης το 2018.
.- Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά το σύλλογο των Ιωαννίνων για την υποστήριξη και την βοήθεια , που είχα στα πρώτα μου βήματα στο πινγκ-πονγκ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου