Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΠΙΝΓΚ – ΠΟΝΓΚ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΑΘΛΗΜΑ – 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ.

Με το παρακάτω κείμενο και με μια παλιά φωτογραφία, ( λένε ότι είναι χίλιες λέξεις), γιορτάζουμε φέτος τη παγκόσμια ημέρα του αθλήματος μας.

,- Μπορεί να φαίνεται υποκειμενική σε κάποιους αυτή η άποψη, αλλά είναι η άποψη μας και είναι τεκμηριωμένη από ένα αθλητή , που ασχολήθηκε και με άλλα αθλήματα. Ένα άθλημα , που γνωρίσαμε από τη παιδική ηλικία σε μια επαρχιακή πόλη , που δεν υπήρχε σύλλογος. 

Στα κατηχητικά , στις κατασκηνώσεις, στην αίθουσα –αναψυκτήριο του Εθνικού σταδίου , όπου υπήρχαν τραπέζια, αγαπήσαμε αυτό το άθλημα , χωρίς να ξέρουμε τους κανονισμούς , πώς πιάνεται η ρακέτα, αυτοδίδακτοι. Δεν υπήρχαν διαδίκτυα για την ενημέρωση μας πληκτρολογώντας απλά , όπως γίνεται σήμερα «τρόπος κρατήματος ρακέτας» και εμφανίζεται αμέσως στην οθόνη ο Ευρωπαϊκός και Ασιατικός τρόπος κρατήματος. Από ένα μικρό βιβλίο γερμανικής έκδοσης πήραμε τα πρώτα μαθήματα, που το διαβάσαμε την ίδια στιγμή.

.- Από τη πρώτη γνωριμία, εντύπωση έκανε η ικανότητα, που πρέπει να έχει ένας παίκτης του πινγκ-πονγκ να διαχειρίζεται με άνεση τη μικρή ρακέτα και τη μικρή μπάλα. Αυτό γοήτευε και γοητεύει. Θέλει επιμονή για να συνηθίσεις τα καλά κτυπήματα. Η γρήγορη απάντηση, που απαιτείται από τον κάθε παίκτη είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό του αθλήματος, που το κάνει ιδιαίτερα αρεστό.

.- Η φωτογραφία της 10-ετίας του 1970 , (σε κάποια κατασκήνωση), που συνοδεύει το κείμενο, μας δείχνει σε τι είδους τραπέζια παίζονταν το πινγκ-πονγκ και με τι ρακέτες. Υπήρχε λατρεία για το πινγκ-πονγκ. Αυτοσχέδια πρωταθλήματα οργανώνονταν αμέσως ανάμεσα σε μας τους τότε μικρούς φίλους της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αλλά και στους ενήλικες. Αξέχαστοι αγώνες , έχουν μείνει χαραγμένοι στη μνήμη μας, σε μια πόλη χωρίς τους ειδικούς του αθλήματος. Όμως το μεράκι ,αυτή η λέξη , που δεν υπάρχει πουθενά σε άλλη γλώσσα, γιατί δείχνει το ιδιαίτερο πάθος , που χαρακτηρίζει εμάς τους Έλληνες, μας οδήγησε να το αγαπήσουμε . Ήρθε η χρονική στιγμή αργότερα , που εκείνη η «ανθρώπινη μαγιά», οδήγησε στην ανάδειξη του αθλήματος, στη περιοχή και όχι μόνο.

.- Η επιτραπέζια αντισφαίριση προσφέρει τη καλύτερη άσκηση, αφού γυμνάζει το σώμα με την αερόβια και αναερόβια εξάσκηση, τον εγκέφαλο με την γενικότερη ενεργοποίηση του, το νου με τη λήψη γρήγορων αποφάσεων σε κλάσματα δευτερολέπτων. Επίσης την όραση, την ακοή γιατί η οπτική οξύτητα και η ακουστική εξασκούνται από τη γρήγορη, (οπτικά), μετακίνηση της μπάλας, αλλά και τον θόρυβο που κάνει η μπάλα, ανάλογα με το κτύπημα που δέχεται.

.- Το πινγκ – πονγκ «ανήκει» στα αθλήματα «ανοικτού τύπου», δηλαδή αυτά που έχουν αντίπαλο και είναι «ανοικτού» γιατί έχουν το απρόβλεπτο της κίνησης του αντιπάλου κι’ αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που προσελκύει. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό είναι η χρησιμοποίηση της μπάλας και μάλιστα μικρού μεγέθους, κάτι το οποίο αυξάνει το χαρακτήρα της απρόβλεπτης κίνησης.

.- Τέλος θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην εξαιρετική φυσική κατάσταση που αποκτάς. Η εναλλασσόμενη άσκηση, που σου προσφέρει με τις διαδοχικές αλλαγές στην ένταση , κατά τη διάρκεια της προπόνησης, του αγώνα είναι ότι καλύτερο για την άσκηση του σώματος , ειδικά του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος.

.- Χρόνια πολλά με υγεία.

Θεολόγος Καπετανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου