Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ !!!


Προπονητής έλεγε στους αθλητές του : «Αν αυτά που κάνατε  χθες σας φαίνονται  σπουδαία, δεν έχετε  κάνει αρκετά σήμερα». «Με τη προσπάθεια τα πάντα κατορθώνονται» (Θεόκριτος). Μόνο εκείνο για το οποίο αδιαφορούμε και απλά το ονειρευόμαστε μας ξεφεύγει. 
Με την ευρύτερη έννοια της λέξης αθλητής-τρια είναι ο κάθε άνθρωπος , που αγωνίζεται καθημερινά για κάθε τι καλό, που αφορά τη πρόοδο του, γενικότερα της οικογενείας του, της κοινωνίας.

Ένας αθλητής οποιουδήποτε αθλήματος ξεκινάει με ενθουσιασμό για να πετύχει την εξέλιξη, τη βελτίωση του, αλλά αυτό, που τελικά μετράει είναι ποιος θα αντέξει μέχρι το τέλος. Με τη λέξη τέλος δεν προσδιορίζεται απαραίτητα ο πρωταθλητισμός, αλλά είναι το καλύτερο, που θα μπορούσε να πετύχει ο κάθε αθλητής, ανάλογα με το στόχο και τις προσδοκίες που έχει. Εξυπακούεται βέβαια ανάλογα και με τις δυνάμεις, το χρόνο, που θα διαθέσει για τη πραγματοποίηση του στόχου.
Η βασική αρχή , που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο κάθε αθλητής-τρια είναι ό,τι ξεκινά τη προσπάθεια από τα μικρά, γιατί μόνο από τα μικρά μπορούμε να φτάσουμε στα μεγάλα. Δεν χρειάζεται βιασύνη. « Σε κάθε μεγάλο έργο υπάρχει 5% έμπνευση και 95% ιδρώτας».
Επίσης ο «σύμμαχος», ή ο «εχθρός» στη προσπάθεια αυτή δεν είναι όποιος στέκεται απέναντι μας σε κάθε αγώνα, δηλ. ο αντίπαλος, αλλά ο ίδιος ο εαυτός μας. Η δική μας απογοήτευση, εμείς οι ίδιοι μόνο μπορούμε  να διαγράψουμε τα όνειρα, γιατί τα πλοία βυθίζονται από τα νερά που μπαίνουν μέσα τους από κάποια ρωγμή, όχι από τα νερά που είναι γύρω τους.
Μια αποτυχία δεν αποτελεί αδιέξοδο, αντίθετα θα γίνει η «παράκαμψη» , η ευκαιρία να γιγαντωθούμε ,  το σκαλί , που θα μας «ανεβάσει» - οδηγήσει στην επιτυχία. Γι’ αυτό με τη πρώτη ή δεύτερη δυσκολία δεν θα πρέπει να την «κοπανήσουμε» , ή να εγκαταλείψουμε. Πετραδάκι, πετραδάκι χτίζουμε τα μεγάλα, επιμένοντας στις προσπάθειες μας με δουλειά, υπομονή και αισιοδοξία, που αποτελούν τους δείκτες, για τη συνέχιση ή όχι της προσπάθειας μας.
«Πίσω από κάθε επιτυχία κρύβεται κάποιος, που πήρε μια γενναία και θαρραλέα απόφαση για τη συνέχιση της προσπάθειας, αψηφώντας, ξεπερνώντας τα δύσκολα» Peter Drucker Αμερικανός συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου