Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Παχυσαρκία


ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.   ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ,ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ  ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
( αναδημοσίευση άρθρου  από την εφημερίδα ‘’ Πρωινός Λόγος ‘’ την 24/3/11)
.- Εξόχως ανησυχητικά  είναι τα ευρήματα  του τμήματος Διαιτολογίας  και Διατροφής  του ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ Πανεπιστημίου  για την παιδική παχυσαρκία  στη χώρα μας .

.- Σύμφωνα με τα αποτελέσματα  της έρευνας  η οποία πραγματοποιήθηκε  σε δείγμα 867.000 μαθητών  απ’ όλη την Ελλάδα  και σ’ ένα διάστημα  13 ετών ,τέσσερα (4)  στα δέκα (10)  παιδιά του Δημοτικού  Σχολείου είναι ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ  ,ενώ περίπου τα μισά  ασκούνται πολύ λίγο –ή- και καθόλου .
.- Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η παχυσαρκία που  συνδέεται άμεσα με την έλλειψη άσκησης  αλλά και την κακή διατροφή . Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα  πολλά παιδιά  στη χώρα μας έχουν αποκτήσει συνήθειες  καθιστικής ζωής πριν ακόμη μπουν στην εφηβεία.
.- Οι ειδικοί  επισημαίνουν  ότι η παχυσαρκία  δεν αποτελεί  μείζονα παράγοντα κινδύνου μόνο  στην παιδική ηλικία  αλλά και στην ενήλικη ζωή . Έχει  διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες  και ο διαβήτης  τύπου 2  και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής μέχρι και 13 χρόνια .
.- Ανάμεσα  στους κοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν  στην παιδική  παχυσαρκία  είναι ότι πολλά  παιδιά  δεν τρώνε με τους γονείς τους  λόγω των  ωραρίων εργασίας των τελευταίων, με αποτέλεσμα  να μη ελέγχεται όπως θα έπρεπε  η διατροφή τους , ενώ σε πολλά νοικοκυριά  το σπιτικό φαγητό αποτελεί πολυτέλεια .
.- Στους ενοχοποιητικούς  παράγοντες  περιλαμβάνεται η κατανάλωση αναψυκτικών και διάφορων σνάκς  που τα παιδιά μπορούν να βρουν  ακόμη  και στα κυλικεία των σχολείων .-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου