Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

120 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΔΙΩΡΥΓΑ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Ένα έργο που θα δείχνει πάντα τη θέληση του ανθρώπου, την επιμονή και αποφασιστικότητα του, το ενδιαφέρον για το κοινό καλό.


Το 600 π.χ ο τύραννος  της Κορίνθου Περίανδρος είχε ασχοληθεί με τον τρόπο μετακινήσεως πλοίων από τον Κορινθιακό κόλπο  στο Σαρωνικό κόλπο και αντίστροφα. Σκοπός του να συντομευθεί η απόσταση που θα έπρεπε να κάνουν τα πλοία περιπλέοντας την Πελοπόννησο για να φθάσουν από τη  μια θάλασσα στην άλλη, ενώ η απόσταση μεταξύ των δύο θαλασσών ήταν τόσο μικρή!
Ευφυής ήταν ο τρόπος που επινοήθηκε: Δημιουργήθηκε ο δίολκος: ένας πλακόστρωτος    δρόμος με ξύλα αλειμμένα με λίπος, όπου επάνω του σύρονταν από τους δούλους τα πλοία. Λύση πανάκριβη και κοπιώδης. Πολλοί στη συνέχεια  ασχολήθηκαν με το πρόβλημα. Όλοι έβλεπαν σαν λύση την κοπή του <<λαιμού>> που ένωνε Αττική με Πελοπόννησο. Μα οι δυσκολίες, ακόμη και οι δεισιδαιμονίες, ανέβαλαν το έργο.
Στα νεώτερα χρόνια 2.500 χρόνια μετά τον Περίανδρο  όταν Πρωθυπουργός της Ελλάδος ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης διανοίχθηκε η Διώρυγα, ένα θαυμάσιο έργο.
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ 25  ΙΟΥΛΙΟΥ 1893
Τώρα ένα αδιάκοπο πήγαινε – έλα χαρακτηρίζει την περιοχή, ενώνοντας τους ανθρώπους με όλους τους τρόπους. Ένα έργο τεράστιο  που απαίτησε κόπους πολλούς, θυσίες και χρήματα.


Το ανωτέρω κείμενο είναι από το
Περιοδικό <<Πρός τή ΝΙΚΗ>> 
Ιούλιος 2013 , Τεύχος 761.  



Ο πίνακας είναι του κορυφαίου τοπογράφου 
της εποχής Κωνσταντίνου Βολανάκη που
αποθανάτισε στον καμβά την τελετή των 
εγκαινίων.





Η φωτογραφία που δείχνει σήμερα  πως
είναι η διώρυγα είναι  ερασιτέχνη φωτογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου