Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ποιος Είναι Νικητής ;

.- Νικητής είναι μόνο αυτός που κερδίζει κύπελλα και μετάλλια; Νικητές  είναι μόνο αυτοί  που ανεβαίνουν στο βάθρο;  Φυσικά και δεν είναι απαραίτητη  η κατάκτηση του χρυσού ή άλλου χρώματος μεταλλίου για να θεωρήσεις ένα αθλητή  νικητή.   
.- Πρόσφατο παράδειγμα ο Καναδός αθλητής του μπάσκετ  Στιβ Νας, 41 ετών, σταμάτησε την ενεργό δράση πριν λίγο  καιρό, χωρίς να κερδίσει ένα πρωτάθλημα και με τις τρεις ομάδες του Ν.Β.Α, που αγωνίσθηκε.  Όμως  τρεις φορές ήταν στη καλύτερη
πεντάδα  του ΝΒΑ, πέντε φορές καλύτερος πασέρ και δύο φορές αναδείχθηκε  πολυτιμότερος  παίκτης. Με το πάθος του διακρίθηκε κι΄ άφησε το στίγμα του. Η επιτυχημένη πορεία που είχε, τον έχρισε νικητή, ανεξάρτητα αν δεν πήρε πρωτάθλημα ή κύπελλο.
.-  1984, Ολυμπιακοί αγώνες στο Λος Άντζελες,  όπου  για 1η φορά διεξάγεται ο μαραθώνιος γυναικών. Η Ελβετίδα  αθλήτρια Gabrielle AndersenSchiess   39  ετών για πέντε λεπτά  και είκοσι δύο δευτερόλεπτα  παραπατούσε εξαντλημένη  και δεν  μπορούσε να τερματίσει ως τελευταία. Είχε χάσει την σωστή κινητικότητα του αριστερού ποδιού και χεριού της, το κεφάλι της έγερνε δεξιά. Αρνήθηκε τη βοήθεια από τους γιατρούς και τους κριτές γιατί στη περίπτωση που την βοηθούσαν θα ακυρώνονταν. Αν και οι σωματικές της δυνάμεις την είχαν εγκαταλείψει, η ίδια δεν παραιτήθηκε ψυχικά, συνέχισε την υπερπροσπάθεια της και έφτασε στο τέρμα. Η ΝΙΚΗΤΡΙΑ  του 1ου  μαραθωνίου γυναικών το 1984 έμεινε στην ιστορία, ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ. Απέδειξε ότι το ΟΝΕΙΡΟ για το τέρμα, για την υπέρβαση  δεν σβήνει , αν δεν παραιτηθούμε εμείς οι ίδιοι.
.- Η επιμονή, η αφοσίωση, που δείχνουν οι  αθλητές στο στόχο, στη πορεία τους να υπερβούν  τα  προσωπικά τους όρια, είναι τελικά μια πορεία νίκης  με τις  ίδιες δυσκολίες, με την ίδια αξία,  όπως και η  πορεία για τη κατάκτηση  κάποιου μεταλλίου.  Η συνεχής καλυτέρευση, η υπέρβαση του εαυτού μας, αυτός ο αγώνας σε κάνει νικητή.
.- Το  επιπλέον υπερβατικό βήμα χρειάζεται να το κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, με αγωνιστικό φρόνημα,  δηλ. με μια  νέα  προσπάθεια, να  πετύχουμε   αυτό που μπορούμε.
Αυτό το αποφασιστικό βήμα  καλούνται  οι αθλητές-τριες   να κάνουν.  Το «βήμα» αυτό, είναι η απομάκρυνση από τις ανέσεις, τις ευκολίες, ταυτόχρονα με τη θέληση  για κόπο και θυσίες. Δεν μπορούν να έρθουν οι επιτυχίες με το πάτημα ενός κουμπιού από τον υπολογιστή. Προϋπόθεση για τη καλυτέρευση, για την νίκη, για τη συνεχή πρόοδο,  είναι η πίστη στον εαυτό μας, αλλά και η αναγνώριση των αδυναμιών μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υφίσταται το πάθος και το μεράκι. Η ανάβαση  «απαιτεί» να υποβάλλουμε  τον εαυτό μας σε πνευματική και σωματική άσκηση. Αν  ο αθλητής  νοιώθει ικανοποίηση για τη προσπάθεια που έκανε, ταυτόχρονα όμως θέτει νέο στόχο, τότε είναι νικητής, γιατί αναζητά τη νέα υπέρβαση.  Η συνταγή της επιτυχίας σύμφωνα με μια Γιαπωνέζικη παροιμία είναι: «πέσε επτά φορές, σήκω οκτώ.» Όσοι δεν σηκώνονται από μια  ήττα δεν είναι καλά προετοιμασμένοι για την επιτυχία. Εκείνοι που πετυχαίνουν, είναι όσοι ανακάμπτουν από τα λάθη τους, γιατί τα αξιοποιούν ως εμπειρίες  για τη προσωπική υπέρβαση-νίκη.

Ιωάννινα 22 Οκτωβρίου 2015
Θεολόγος Καπετανίδης
Διπλωματούχος προπονητής αθλήματος
Απόφοιτος Ι.Ε.Κ/Ο.Α.Ε.Δ Ιωαννίνων





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου