Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΙ – ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Ένα εξαιρετικό βοτανολογικό μουσείο βρίσκεται στο όμορφο Κουκούλι, με 1.300 αποξηραμένα είδη φυτών από την χλωρίδα της περιοχής και λειτουργεί στο Πνευματικό κέντρο «Μουσείο Κώστας Λαζαρίδης».  Μπορεί να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, όμως είναι σημαντικό και αξίζει της επίσκεψης μας. Πως έγινε; Από το μεράκι του σπουδαίου Δάσκαλου, Ιστορικού, Λαογράφου  και Βοτανοσυλλέκτη Κώστα Λαζαρίδη. 

πλησιάζοντας στο χωριό Κουκούλι.
Ο Κώστας Λαζαρίδης  γεννήθηκε το 1904  και πέθανε το 1987. Ήταν δάσκαλος  για 26 χρόνια στο χωριό του, το Κουκούλι ,(35 χλμ από τα Γιάννενα),  και ταυτόχρονα υπήρξε συλλέκτης διαφόρων θεμάτων, η σημαντικότερη όμως συλλογή του είναι κατά την άποψη μας τα 1300 είδη αποξηραμένων φυτών. Ο επισκέπτης έχει να μάθει παρά πολλά και ενδιαφέροντα για την χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής.
Το 1983 δωρίζει το οίκημα, όπου βρίσκεται σήμερα το μουσείο, και τις διάφορες συλλογές του στο Ριζάρειο ίδρυμα , το οποίο με δαπάνη του ιδρύματος λειτουργεί το Πνευματικό Κέντρο.  Όμως δεν είχε την τύχη να το δει ολοκληρωμένο. Επίσημα κάνει την έναρξη λειτουργίας το 1995 με πρώτο πρόεδρο τον κ. Ευρυπίδη Μακρή, σήμερα συνταξιούχο εκπαιδευτικό , συγγραφέα, ο οποίος διαμένει στο Κουκούλι. Ο κ. Ευρυπίδης  υπήρξε μαθητής του Κώστα Λαζαρίδη και μιλώντας για τον Δάσκαλό του, κάνει λόγο για μια σπουδαία προσωπικότητα και έναν άνθρωπο που ενδιαφέρονταν για το κοινό καλό, για την προκοπή του τόπου του.

Το μουσείο λειτουργεί  από Τετάρτη έως Κυριακή  από την 10.00 – 15.00. Τηλ. επικοινωνίας με την υπεύθυνη, τις ώρες που είναι ανοικτό 26530 71779. Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ. 




'' μικρό τμήμα από αποξηραμένα φυτά''



. '' προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφία του Κώστα Λαζαρίδη.''


'' φωτογραφία που είναι στο μουσείο ,από εκδρομή του σχολείου 1927''

'' είσοδος μουσείου''

'' Υπέροχη θέα από το χωριό Κουκούλι'' 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου