Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Κάπνισμα και Παχυσαρκία μας κόβουν χρόνια


Κάπνισμα και Παχυσαρκία μας κόβουν χρόνια
Άρθρο της κ.Δέσποινας  Κουκλάκη στην εφημερίδα ‘Ελεύθερος Τύπος’. 12/2010
Η ……καλοπέραση μικραίνει τη ζωή: Κάπνισμα , πολύ φαγητό, καθιστική ζωή είναι οι συνήθειες  που μειώνουν τη ζωή των Ελλήνων

Από την 2η θέση στη κατάταξη της μακροβιότητας, οι Έλληνες  είμαστε πλέον  στην 11η θέση της Ευρώπης , ενώ έχουμε χάσει προ πολλού  την πρωτιά  και στην παγκόσμια  κατάταξη-πρίν από 40 περίπου χρόνια  θεωρούμασταν ο μακροβιότερος λαός στον κόσμο. Μόλις 1,7 χρόνια  έχει αυξηθεί ο μέσος όρος  του προσδόκιμου επιβίωσης  στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες – κι’ αυτό όχι εξ’ αιτίας του υγιεινού τρόπου  ζωής που ακολουθούν οι Έλληνες  - αλλά κυρίως λόγω της μείωσης της βρεφικής  θνησιμότητας. Αντίθετα η ζωή των υπόλοιπων Ευρωπαίων επιμηκύνεται με διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό.
Οι Έλληνες χάνουν χρόνια ,αφού όλο και περισσότεροι ……κερδίζουν κιλά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χοληστερίνη ,( ο μισός πληθυσμός -50%- έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης) και την αρτηριακή τους πίεση, ενώ επιμένουν στην καθιστική ζωή.
Έξι (6)  στους δέκα (10)  έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό και δεν κάνουν κανενός είδους  γυμναστική . Σχεδόν 30% του ενήλικου πληθυσμού  πάσχει από υπέρταση, ενώ ένας (1) στους δέκα (10)  έχει διαβήτη.
Το 51% των ανδρών και το 39% των γυναικών καπνίζουν μανιωδώς .Το κάπνισμα παραμένει ο πρώτος  κατά σειρά παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις  και μια από τις σημαντικότερες  αιτίες καρκίνου του πνεύμονα . Δεν είναι τυχαίο ότι στην χώρα μας η θνησιμότητα  από καρκίνο του αναπνευστικού συστήματος  είναι υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Τα ανωτέρω στοιχεία παρουσίασαν ο διευθυντής του Ελληνικού ιδρύματος Καρδιολογίας  (ΕΛΙΚΑΡ) καθηγητής  Παύλος Τούτουζας  και τέσσερεις καρδιολόγοι από διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας .Οι επιστήμονες έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου .
‘’ Ο Ελληνικός πληθυσμός δεν ανήκει πλέον στις ομάδες χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου. Κι’ αν σήμερα έχουμε φτάσει στην 11η θέση της Ευρώπης, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής , η συνέχεια προβλέπεται ακόμη χειρότερη ‘’ , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος  ,καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Έλληνες  δεν έχουν μόνο έναν  από τους παράγοντες  κινδύνου, αλλά συγκεντρώνουν περισσότερους. Είναι ενδεικτικό μερικά εκατοστά παραπάνω στην περιφέρεια της μέσης  αυξάνουν κατακόρυφα τη χοληστερίνη, την πίεση αλλά και την πιθανότητα  εμφάνισης διαβήτη.-
Η ΠΡΟΛΗΨΗ  ΞΕΚΙΝΑ  ΑΠΌ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Άρθρο του κ. Γιώργου Ανδρικόπουλου  καρδιολόγου ,επιστημονικού συνεργάτη του ΕΛΙΚΑΡ.(Ελληνικό ίδρυμα καρδιολογίας) ‘Ελεύθερος Τύπος’ 12/2010.
Η χώρα μας  συνεχώς ‘’χάνει ‘’ πόντους ως προς το προσδόκιμο επιβίωσης των κατοίκων της . Για να αναστραφεί η κατάσταση αυτή , είναι  καιρός  να ακολουθήσουμε  το παράδειγμα των άλλων χωρών που τα κατάφεραν.
Η πρόληψη ξεκινά από τα παιδιά . ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΑΧΘΕΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ  ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.Αυτή τη στιγμή ,τα σχολεία  και άλλους χώρους συνάθροισης των παιδιών έχουν κατακλύσει προ-ι-όντα  που ανήκουν στον κακώς  εννοούμενο  τρόπο διατροφής ,που είναι πλούσια  σε ζάχαρη και λιπαρά . Την ώρα που τα Ελληνόπουλα περνούν πολλές ώρες  καθημερινά στα φροντιστήρια  χωρίς να αθλούνται , σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτικό το να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο.
Παράλληλα η Ελλάδα παραμένει από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου  που δεν έχει συστηματικό πρόγραμμα  ενάντια στην εξάπλωση του καπνίσματος . Ήδη σε χώρες όπου έχουν  επιβληθεί  περιορισμοί τα εμφράγματα σημειώνουν  μείωση – 5%  από τους πρώτους μήνες  εφαρμογής τέτοιων μέτρων .Αυτό που χρειάζεται  λοιπόν  είναι μια συντονισμένη προσπάθεια  πολιτών και Πολιτείας ,ώστε  το ένα μέρος να πιέζει το άλλο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Πως θα κερδίσουμε τα χαμένα  χρόνια :
Δείκτης μάζας Σώματος  20-25
( το πηλίκο του βάρους  διαιρεμένο με το τετράγωνο του ύψους)
Συστολική (μεγάλη ) πίεση 14 , διαστολική (μικρή) πίεση 9.
Περιφέρεια μέσης  έως 102 εκατοστά στους άνδρες ,έως 88 στις γυναίκες .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου