Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΓΙΑΓΙΑ 92 ΕΤΩΝ, ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ, ΜΕ ΔΕΚΑ (10) ΕΓΓΟΝΙΑ


( Οι φωτογραφίες και  η πληροφόρηση είναι από το περιοδικό  Runner τεύχος 82,  Ιούνιος 2015, από το άρθρο της κ. Αγγελικής  Κοσμοπούλου) .

Η Harriette Thompson ετών 92 τερμάτισε  το πρόσφατο μαραθώνιο του San Diego  σε 7 ώρες, 24 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα και έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει για αυτήν.
Η επίδοση, φυσικά και έχει μικρή σημασία. Αυτό που μετρά  είναι  ότι έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας σε όλους, αφού πρόκειται για μια γυναίκα που έχει κερδίσει δύο φορές τον καρκίνο. Δήλωσε: «Όταν είσαι 90 χρονών, δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά για να τραβήξεις  την  προσοχή. Η ηλικία σου αρκεί. Σκέφτομαι συχνά  πως δεν μου αξίζει τόση προσοχή , μα αν αυτό που κάνω βοηθά ή εμπνέει έστω και κάποιον εκτός από  εμένα , μου δίνει μεγάλη χαρά. Όσο για τη δυνατότητα, πιστεύω πως αν μπορώ να τρέξω εγώ, μπορεί ο καθένας….» .
Άρχισε να τρέχει  στα 76, χωρίς προηγούμενη εμπειρία, οδηγημένη από μια εσωτερική ανάγκη. Σε μια ηλικία που οι συνομήλικοι της  καταβάλλονται, αδυνατούν, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την καθημερινότητα.  Επηρεασμένη από τους ασθενείς στην οικογένεια και στον κύκλο της , άρχισε να τρέχει τον τοπικό μαραθώνιο με διπλό σκοπό: να τερματίζει  και να συγκεντρώνει χρήματα  για καλό σκοπό. Τα κατάφερε και τα δύο, έχοντας πλέον στο ενεργητικό της 16 τερματισμούς σε μαραθώνιο και περισσότερα από 100.000 δολλάρια σε δωρεές για την ενίσχυση της ιατρικής έρευνας για τη λευχαιμία. Κλείνοντας το άρθρο της η δημοσιογράφος γράφει:  
……Περνώντας  τη γραμμή του τερματισμού σηματοδοτεί  μια επαναλαμβανόμενη νίκη απέναντι στη φθορά, την κούραση, την κατάπτωση σώματος και νου. Επιλέγοντας να τρέχει, να προπονείται, διαλέγει τη ζωή αντί της λήθης, τη ζωντάνια  αντί της απραξίας……….Αν μια φωτογραφία είναι κάποτε χίλιες  λέξεις , οι φωτογραφίες  του τερματισμού της   καθρεφτίζουν  μια γενναία πορεία που μετριέται  με χαμόγελο, με γενναιοδωρία και με την ταπεινότητα όσων προσπάθησαν και άντεξαν.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου