Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

ΑΠΟΡΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΖΕΣΤΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΙΔΡΩΝΟΥΜΕ ,ΟΤΑΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ;
Η  προσπάθεια που κάνει  το μυϊκό μας σύστημα , όταν τρέχουμε , προκαλεί  περισσότερη κατανάλωση ενέργειας του οργανισμού μας. Η καρδιά  χτυπάει πιο γρήγορα , η οξυγόνωση του αίματος γίνεται με πιο γρήγορο ρυθμό. Και οι δύο αυτές λειτουργίες του οργανισμού μας  παράγουν θερμότητα  και ιδρώτα , που βγαίνουν προς τα έξω  μέσα από τους πόρους του δέρματος μας , για να αποκαταστήσουν  την εσωτερική μας  θερμική ισορροπία. 
Ο ιδρώτας , λοιπόν , είναι μια  φυσιολογική  ανάγκη του οργανισμού μας . Είναι ένα υγρό που μοιάζει με νερό. Ιδρώνουμε , όταν κάνουμε μια κουραστική εργασία ή όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντός μας  είναι μεγαλύτερη από εκείνη του σώματός μας. Ανάλογα με την ένταση των παραπάνω  αυτών συνθηκών, βγαίνει και η ποσότητα του ιδρώτα.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ  ΦΡΟΥΤΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ; ΠΟΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;
Τα φρούτα  κάθε λογής  ωφελούν πολύ τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί είναι πλούσια  σε βιταμίνες , δηλαδή σε ουσίες  που είναι  αναγκαίες  για την καλή λειτουργία  του και ιδιαίτερα κάνουν καλό στο αίμα. Άρα  είναι απαραίτητο όσοι δεν το έχουμε  κάνει ήδη, να εντάξουμε μερικά φρούτα  στην καθημερινή μας διατροφή . Ιδιαίτερα το καλοκαίρι  συνιστώνται , από τα φρούτα της εποχής  βέβαια, εκείνα που περιέχουν  περισσότερο  χυμό (όπως το καρπούζι), για παράδειγμα, καθώς αναπληρώνουν  κι αυτά την ποσότητα του νερού που χάνουμε λόγω της ζέστης με τον ιδρώτα.
Επιμέλεια : Αλεξία Χονδροπούλου

Περιοδικό «Η Ζωή του Παιδιού» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου