Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντική Συνέντευξη Αλεξε ι Γεβρέμοφ στον δημοσιογράφο Κώστα Γεωργιάδη


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΕ-Ι- ΓΕΒΡΕΜΟΦ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ   ΚΩΣΤΑ  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ  ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ‘’ΤΟ ΣΟΥΤ ‘’ ΤΗΝ 26-6-2010
Ένας κορυφαίος προπονητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στα Γιάννινα
Επιμέλεια: Κώστας Γεωργιάδης
Τα Γιάννινα είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν για δεύτερη φορά έναν από τους κορυφαίους προπονητές επιτραπέζιας αντισφαίρισης του κόσμου, τον Λευκορώσο Αλεξέι Γεβρέμοφ. Ο Αθλητικός Σύλλογος «Φίλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης» Ιωαννίνων κατάφερε να τον φέρει στα Γιάννινα για ένα 10ημερο καμπ που διεξήχθη στο 1ο Λύκειο.
Ο Αλεξέι Γεβρέμοφ έχει οριστεί επίσημος επιμορφωτής του αθλήματος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Υπήρξε σπουδαίος αθλητής ενώ διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Ινδίας, την οποία οδήγησε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου. Τώρα είναι προπονητής της κορυφαίας ομάδας της Αιγύπτου, της Αλ Αχλί.
Οι αθλητές του ΑΣ ΦΕΑ αλλά και ορισμένοι αθλητές από τη Βόρεια Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν κάποιες από τις τεχνικές του και να μοιραστούν τις σπουδαίες γνώσεις του.
Ο συντάκτης της εφημερίδας «ΣΟΥΤ» και του Sportsioannina.gr, Κώστας Γεωργιάδης συνάντησε τον κ. Γεβρέμοφ κατά τη διαμονή του στα Γιάννινα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του.
Κύριε Γεβρέμοφ καλώς ήρθατε στην πόλη μας. Ποιες είναι η μέχρι τώρα εντυπώσεις σας;
Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και η δεύτερη στα Γιάννινα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά εδώ. Στα Γιάννινα είδα ότι υπάρχουν ενδιαφέροντες παίκτες στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Δείχνουν ότι έχουν κίνητρο για να εξελιχθούν. Αυτό όμως δίνει κίνητρο και σε μένα να δουλεύω περισσότερο αφού βλέπω ότι έχουν διάθεση να μάθουν.
Είχατε έρθει και για ένα σεμινάριο το 2009. Είδατε κάποιες διαφορές από τότε;
Ναι είχα έρθει για το σεμινάριο προπονητών αλλά είχα περάσει περισσότερο χρόνο με προπονητές και δεν είδα πολλούς παίκτες τότε, αφού η διαμονή μου ήταν μόνο ένα 24ωρο. Όσους είδα ήταν μόνο από τον τοπικό σύλλογο, τον ΦΕΑ Ιωαννίνων. Εκεί παρατήρησα ότι γίνεται ενδιαφέρουσα δουλειά από τους προπονητές. Από τότε μέχρι τώρα είδα ότι υπήρξε βελτίωση σε ορισμένους παίκτες και ότι η δουλειά είναι πιο επαγγελματική πλέον.

Οι αθλητές δηλαδή των Ιωαννίνων έχουν περιθώρια για να διακριθούν;
Ορισμένοι Γιαννιώτες παίκτες, μίας και ο σύλλογος τους είναι νεοϊδρυθείς, άργησαν να ξεκινήσουν την επιτραπέζια αντισφαίριση. Κανονικά λόγω ηλικίας θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει 3 με 4 χρόνια νωρίτερα για να είχαν καλύτερη εξέλιξη. Βλέπω όμως ότι δουλεύουν συστηματικά και με κίνητρο για την προσωπική τους βελτίωση. Από την άλλη, οι αθλητές που είναι ηλικίας 11-12 ετών όπως πχ. ο Άρης Ζώνιος, ο Αριστείδης Βραζιτούλης και ο Θανάσης Θωμά και κ.α. έχουν ανεβάσει αρκετά το επίπεδο τους και μπορούν να ανεβάσουν και την ομάδα. Στο άθλημα αν σε έναν σύλλογο υπάρχει ο νούμερο 1 αθλητής και οι υπόλοιποι, όπως ο δεύτερος και ο τρίτος, προσπαθούν να τον φτάσουν για να γίνουν καλύτεροι, τότε ο πρώτος δουλεύει περισσότερο γιατί νιώθει την πίεση τους. Αν όμως οι υπόλοιποι αθλητές δεν προσπαθούν τότε και ο νούμερο 1 δεν έχει κίνητρο για να βελτιωθεί και αυτό έχει σαν συνέπεια να πέφτει σε απόδοση και να μην υπάρχει εξέλιξη.


Τι χρειάζεται ένας αθλητής για να διακριθεί στο άθλημα;
Πιστεύω ότι χρειάζονται πέντε πράγματα για να διακριθεί ένας αθλητής. Να μπορεί να ελέγχει το σώμα του, να έχει καλά αντανακλαστικά, να έχει αίσθηση της μπάλας, να μην βαριέται να κάνει βαρετές δουλειές στην προπόνηση και τέλος να μαθαίνει γρήγορα τις τεχνικές. Όμως αν κάποιος αθλητής δεν έχει κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω πέντε και έχει τα υπόλοιπα, μπορεί να ισοσταθμίσει την έλλειψή τους.
Από τις εμπειρίες που έχετε, απαιτεί πολλές θυσίες η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες;
Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι για τους «τρελούς». Πρέπει να είσαι τρελός για το άθλημα και αρκετά φανατικός με την επιτραπέζια αντισφαίριση για να γίνεις παγκόσμιος πρωταθλητής ή ολυμπιονίκης. Απαιτεί 8 ώρες καθημερινή προπόνηση για τουλάχιστον 10 χρόνια. Γιατί στο άθλημα αυτό δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Ένας ταλαντούχος αθλητής που δεν προπονείται εντατικά μπορεί να χάσει από έναν προπονημένο αφού το ταλέντο δεν υπερτερεί της σκληρής προπόνησης. Γνωρίζω ταλαντούχους αθλητές που δεν έφτασαν ψηλά γιατί ήταν λίγο τεμπέληδες. Από την άλλη ο φίλος μου, ο Βλαντίμιρ Σαμσόνοφ που έχει και ταλέντο και προπονείται 8 ώρες την ημέρα, για 15 χρόνια είναι στο TOP-10 του κόσμου.
Ποίος είναι ο σκοπός αυτών των καμπ; Θα υπάρξουν και άλλα ανάλογα;
Αυτό το καμπ καλύπτει δύο σκοπούς. Να επεκταθεί το άθλημα στα Γιάννινα και να δουν οι παίκτες κάποιες τεχνικές προπόνησης και ασκήσεις για τη νέα σεζόν. Εδώ θέλω να τονίσω ότι είναι σημαντικό να μπορείς να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου με άλλους προπονητές.
Τώρα αν θα ξαναέρθω στην πόλη θα εξαρτηθεί από τον ελεύθερο χρόνο μου καθώς έχω αρκετή δουλειά με την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και με το σύλλογο μου στην Αίγυπτο. Αν όμως έχω πρόταση από τα Γιάννινα και από μία άλλη περιοχή του κόσμου για καμπ, θα επιλέξω και πάλι τα Γιάννινα και αυτό παρά το γεγονός ότι μου γίνονται πολλές προτάσεις από όλες τις ηπείρους.

Χρειάζεται να γίνει κάτι ώστε το άθλημα να κερδίσει μεγαλύτερη δημοσιότητα;
Θα τονίσω εδώ ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία κάνει ειδικά μαθήματα μάρκετιγκ για την καλύτερη προώθηση του αθλήματος σε κάθε ομοσπονδία μέλους της. Ένας Αυστραλός, ο Στηβ Ντέιτον είναι ο υπεύθυνος για τα μαθήματα μάρκετινγκ και νομίζω ότι κάνει καλή δουλειά. Θα μπορούσε και η Ελληνική Ομοσπονδία να τον καλέσει για το λόγο αυτό.
Στα Γιάννινα νομίζω ότι είναι απαραίτητη η προβολή του αθλήματος από τα ΜΜΕ. Επίσης ένας καλός τρόπος είναι με αφίσες σε δημόσιους χώρους να καλούν τους νέους να γνωρίσουν το άθλημα. Ίσως θα μπορούσαν αθλητές και προπονητές να έκαναν και μία ενημέρωση που δεν θα κρατούσε παρά λίγα λεπτά για την επιτραπέζια αντισφαίριση στα σχολεία.


Από τα χρόνια που είσαστε προπονητής ποιες ήταν οι καλύτερες στιγμές στη καριέρα σας;
Από τις καλύτερες στιγμές μου ως προπονητής ξεχωρίζω τρεις. Ήταν όταν το 2004 με την ομάδα μου στην Κροατία κατακτήσαμε το πρωτάθλημα της χώρας. Μαζί τους ξεκίνησα το 1999 όπου ήταν αρκετοί παίκτες αρχάριοι και μέσα σε πέντε χρόνια γίναμε πρωταθλητές.
Επίσης με την ομάδα της Ινδίας όταν δύο αθλητές προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 στο προολυμπιακό τουρνουά που έγινε στο Χονγκ Κονγκ.
Τέλος όταν ήμουν στη Γουατεμάλα ένας αθλητής μου, ο Χοσέ Μιγκέλ Ραμίρεζ κατέκτησε το 2005 το χάλκινο μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Λατινικής Αμερικής που έγινε στην Ουρουγουάη. Ο πρώτος και ο δεύτερος ήταν κινεζικής καταγωγής στη διοργάνωση αυτή.

Θα ερχόσασταν να δουλέψετε στην Ελλάδα κάποια στιγμή;
Όχι αυτή την περίοδο. Ίσως όμως στο μέλλον να γίνει. Όλα είναι πιθανά. Μου αρέσει η Ελλάδα και οι άνθρωποί της. Εξάλλου μου αρέσει η σαλάτα σας, τα μπουζούκια και τα σουβλάκια.
Κύριε Γεβρέμοφ ευχαριστώ και ελπίζω να σας ξαναδούμε στην πόλη μας.
Και εγώ ευχαριστώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου