Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ: ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Πρωϊνός Λόγος»)
.- Ανάμεσα  στα φρούτα  του χειμώνα  βρίσκεται  και το μανταρίνι, ένα φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα κατεξοχήν χειμερινό φρούτο  καθώς διατίθεται στην αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου  έως και τον Φεβρουάριο. Μικρό ζουμερό  και νόστιμο , το μανταρίνι αποτελεί  αγαπημένο φρούτο  μικρών και μεγάλων  ενώ πολλοί  το επιλέγουν και ως σνακ για το γραφείο.

.- Δυστυχώς, παρά τα αναρίθμητα  θρεπτικά συστατικά του, το μανταρίνι, δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο το «αντίπαλό» του  πορτοκάλι . Ελαφρώς υποτιμημένο  σε σχέση με το πορτοκάλι  το ζουμερό  μανταρίνι, αποτελεί πραγματική «ασπίδα»  απέναντι σε δεκάδες ασθένειες και λοιμώξεις. Η συχνή κατανάλωση του, προστατεύει  τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα  και τη γρίπη , ενώ η ισχυρή  δράση του, καταπολεμά  και σοβαρότερες ασθένειες.
.- Σύμφωνα με μελέτες , που έχουν κατά καιρούς δει το φως  της δημοσιότητας, η κατανάλωση μανταρινιού , μειώνει σημαντικά  τις πιθανότητες  να προσβληθεί  κάποιος από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, αρτηριοσκλήρυνση  ή διάφορα είδη καρκίνου. Ωστόσο οι προληπτικές και θεραπευτικές  του ιδιότητες δεν σταματούν εδώ. Έχει αποδειχθεί  πως το μανταρίνι  επιταχύνει τις λειτουργίες  της πέψης και γι’ αυτό αποτελεί ένα  πρώτης τάξεως  επιδόρπιο, ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική –καταπραϋντική  και γι’ αυτό  καταπολεμά τις αϋπνίες  και χαρίζει έναν ήρεμο  και ξεκούραστο ύπνο. Επίσης όπως αναφέρουν  οι ειδικοί το μανταρίνι είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα  ευεργετική επίδραση στην όραση, βελτιώνοντας την , αλλά και καταπολεμώντας σοβαρές ασθένειες , όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.
.- Τέλος το μανταρίνι καταπολεμά την αρθρίτιδα και ενδυναμώνει τα οστά, χαρίζοντας ένα γερό και δυνατό σώμα . Η θερμιδική αξία του μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό. Ένα φυσιολογικού μεγέθους  μανταρίνι «κοστίζει» μόνο 45-50 θερμίδες. Και καθώς τα οφέλη από την κατανάλωση του είναι αναρίθμητα, το μανταρίνι αποτελεί  ιδανικό σνακ για το γραφείο, μοναδικό επιδόρπιο μετά το φαγητό, αλλά και εξαιρετική επιλογή βραδινής λιχουδιάς καθώς καταπολεμά με τον καλύτερο και τον πιο φυσικό τρόπο την βασανιστική αϋπνία.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου