Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1913 ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ, ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα , τα Γιάννινα γιόρταζαν την απελευθέρωσή τους .
Σήμερα 21/2/2020 τα Γιάννινα γιορτάζουν , ταυτόχρονα συνεχίζουν να θυμούνται και να τιμούν τους ανθρώπους,  που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωσή τους.

«Λέγουμε Σπίρος Γεωργαντάς. Ιμε από Μουλατσιόν Γορτυνίας έλθα από την Αμερικήν δια να υπερασπίσω την πατρίδα μέχρι τελεφτέας γρανίδος έματος. 1000 καρδιές αν ίχα όλας θα θυσίαζα δια την γλυκιά πατρίδα.’Εχο ένα ορολόγιον , 35 δρ. μια καδένα να σταλούν στην μιτέρα μου κυρίαν Σοτίρενα Γεωργαντά εις Μουλατσιόν Γορτυνίας».
‘Ενας νέος άνθρωπος, ο Σπύρος, το 1908 , 19 χρονών φεύγει για την Αμερική. Πέντε (5) χρόνια αργότερα , ενώ βλέπει η εργασία του στη ξενιτειά να αποδίδει, όμως χωρίς δισταγμό, αφού μαθαίνει για τη προσπάθεια της Πατρίδος του να ελευθερώσει εδάφη που βρίσκονταν υπό ξένη κατοχή, παίρνει το πλοίο της επιστροφής. Σε 60 ημέρες φθάνει στην Ελλάδα για να καταταγεί στον Στρατό.
Είκοσι τεσσάρων (24) ετών , αφήνει την άνετη του ζωή στην Αμερική, για να υπηρετήσει την Πατρίδα, γιατί αντιλαμβάνεται αυτό το ιερό καθήκον, όπως το έμαθε από την οικογένειά του και τις λίγες ημέρες,  που πήγε στο σχολείο του χωριού του.
Ο Σπύρος άφησε τη τελευταία ρανίδα του αίματός του  στο πεδίο της μάχης ,λίγο πριν την απελευθέρωση. Τις καμπάνες που ηχούσαν χαρμόσυνα δεν τις άκουγε. Πρόλαβε και έγραψε το παραπάνω γράμμα , το οποίο η εθελόντρια νοσοκόμα βρήκε στη τσέπη του , κατά την αναζήτηση των στοιχείων.
ΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ.  
21-2-1913 στο Ρολόϊ
Ο λαός των Ιωαννίνων πανηγυρίζει
την απελευθέρωση του.
Η φωτογραφία ελήφθη από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου